Çinli araştırmacılar: Uzaylıları bulmak için 400 bin yıl beklememiz gerekebilir

Araştırmacılar şu sorunun peşine düştü: "İnsanlığın başka bir uzaylı uygarlığından haber almak için ne kadar süre hayatta kalması gerekecek?"

2020'de yapılan bir araştırma, Samanyolu Galaksisi'nde iletişime geçilebilecek 36 bin akıllı medeniyet olduğu sonucuna varmıştı (Petr Horálek / The Royal Society)

İki Çinli araştırmacı, insanların uzaylı bir medeniyetle iletişim kurmak için beklemesi gereken süreyi hesapladı.

Pekin Normal Üniversitesi Astronomi Bölümü'nden Wenjie Song ve He Gao’nun imzasını taşıyan yeni makalede insan-uzaylı karşılaşmasının gerçekleşmesinin 400 bin yıl sürebileceği ifade edildi.

Hakemli bilimsel dergi The Astrophysical Journal’da yayımlanan makalenin yazarları ünlü Fermi Paradoksu’ndan yola çıktı.

İtalyan fizikçi Enrico Fermi’nin adını taşıyan bu paradoks kabaca şu soruyla özetlenebilir:

Bu kadar çok galaksi, yıldız ve gezegen varsa Dünya dışı yaşam ihtimali de çok yüksektir. Öyleyse neden hala uzaylılarla temasa geçemedik?

Çinli araştırmacılar, yeni makalede Fermi Paradoksu’ndan hareketle şu sorunun peşine düştü:

İnsanlığın başka bir uzaylı uygarlığından haber almak için ne kadar süre hayatta kalması gerekecek?

Araştırmacılar, Dünya’nın yakın çevresindeki "İletişim Kurabilecek Düzeydeki Akıllı Medeniyetlerin" (Communicating Extraterrestrial Intelligent Civilizations / CETI) sayısını değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Galaksimiz İçindeki Olası CETI’ların Sayısı ve Bunlar Arasındaki İletişim Olasılığı" başlığını taşıyan çalışmada Drake Denklemi’yle bu medeniyetlerin sayısı hesaplandı.

Gökbilimci Frank Drake’in 1961’de ortaya attığı denklem, Samanyolu galaksisi içerisindeki akıllı medeniyetin sayısını hesaplamak için çeşitli destekleyici yöntemler ve gözlemlerle birlikte kullanılıyor.

Denklemde iletişim kurulabilecek uygarlıkların sayısı, galakside yıllık yıldız oluşma miktarı ve yıldızlardan kaçının gezegene sahip olduğu gibi 7 değişkene bağlanıyor.

Denklem aracılığıyla elde edilen sonuçları canlandırmak için bilgisayar simülasyonlarına başvuran Song ve Gao, araştırmalarının sonunda ortaya iki senaryo koydu.

İyimser senaryoya göre galakside 42 bin CETI medeniyeti yaşıyordu ve bunlarla yaklaşık 2 bin yıl içinde iletişim kurulabilirdi.

Kötümser senaryo ise galakside sadece 111 CETI medeniyetinin olduğunu ve insanların bunlarla iletişim kurmak için 400 bin yıl daha varlığını sürdürmesi gerektiğini gösterdi.

Araştırmacılara göre bu, yaklaşık 200 ila 300 bin yıl önce ortaya çıktığı düşünülen ve sadece 12 bin yıl önce tarımı keşfeden insan türü için epey uzun bir süre.

Ayrıca insanlığın nüfus sorunları, nükleer imha riski, ani iklim değişiklikleri, göktaşı çarpmaları vb. birçok varoluşsal tehlikeyi atlatması gerektiği anlamına geliyor.

Makalede konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

Bazı karamsar ihtimallere göre, insanlar yok olmadan önce diğer CETI’lardan herhangi bir sinyal almayabilir.

 

Independent Türkçe, Universe Today, Republic World

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU