Mariupol Belediyesi: Rus istilacılar en az 2 bin sanat eserini çaldı

Müze direktörlerinden biri Rus askerlere sanat eserlerinden bazılarını verdiğini itiraf etti

Çalındığı öne sürülen eserler arasında Ukraynalı ve Rus ressamlara ait çalışmalar da var (Telegram)

Mariupol'deki yetkililer, Rus askerlerin şehirden en az 2 bin sanat eserini çaldığını öne sürerek Interpol'e başvuracaklarını duyurdu.

Mariupol Belediyesi'nin perşembe günü Telegram üzerinden yaptığı açıklamada "İstilacılar Mariupol'ü tarihi ve kültürel mirasından ‘kurtardı'. Mariupol'deki müzelerden eşsiz değere sahip 2 binden fazla sanat eserini çalıp Donetsk'e kaçırdılar" iddialarına yer verildi.

Paylaşımda, "Mariupol Belediyesi, hukuki mercilerin suç duyurusunda bulunması ve Interpol'e başvuru yapması için gerekli belgeleri hazırlıyor" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, çalınan eserler arasında 19. yüzyılda Mariupol'de doğan ressam Arhip İvanoviç Kuinçi ve ünlü Rus ressam İvan Ayvazovski'ye ait çalışmaların yanı sıra Mariupol'deki Rumlar için özel olarak tasarlanmış 1811 tarihli bir İncil ve bir Tevrat elyazmasının yer aldığını savundu.

Eserlerin 21 Mart'ta Rusların havan saldırısında ağır hasar alan Kuinçi Sanat Müzesi dahil üç farklı müzeden çalındığı iddia edildi.

Belediye Meclisi üyesi Petro Andriuşenko ayrı bir açıklama yayımlayarak sanat eserlerinin Mariupol Yerel Tarih Müzesi'nin direktörü Natalya Kapustnikova tarafından istilacılara verildiğini öne sürdü.

Kapustnikova da Kremlin yanlısı Izvestiya gazetesine yaptığı açıklamada müzeye gelen Rus askerlere Kuinçi ve Ayvazovski'nin eserlerini verdiğini doğruladı.

Söz konusu iddialar bağımsız şekilde doğrulanırsa bu, savaşın başından beri Rusların tarihi ve sanatsal değeri sahip eserleri kaçırdığı ilk büyük yağma olarak belgelenebilir.
 


Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski daha önce de Rus askerlerin ülkedeki sanat eserlerini yağmalayıp ülkelerine kaçırdığını iddia etmiş fakat bu bağımsız kaynaklarca doğrulanmamıştı.

Martta Ukrayna'daki birçok müze, savaştaki çatışmalarda zarar görmemesi için sanat eserlerini yerleri açıklanmayan noktalara taşıyarak korumaya almıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 66. gününde de çatışmalar sürüyor.

Büyük bölümü Rusların kontrolü altındaki Mariupol'de Ukraynalı askerler şehrin güneyindeki demir ve çelik fabrikası Azovstal'da direnişe devam ediyor.

Birleşmiş Milletler, bugünkü açıklamasında fabrika ve civarında mahsur kalan en az 1000 sivilin tahliyesi için taraflarla anlaşma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.



Independent Türkçe, Guardian, The Insider, Washington Post, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU