Mısır'daki insan hakları aktivistleri, "aile değerlerini çiğneyen" viral bir videoda dans ettikleri gerekçesiyle hükümetin iki pop şarkıcısına hapis cezası vermesini eleştirdi.
Pop şarkıcıları Hamo Bika ve Ömer Kamal, söz konusu videoda Lurdiana adlı Brezilyalı dansözle dans etti. Bunun ardından birer yıl hapis ve 10'ar bin Mısır lirası (yaklaşık 8 bin TL) para cezasına çarptırıldılar.
YouTube'da paylaşılan video Ekim 2021'de büyük ses getirmiş ve milyonlarca kez izlenmişti. İki Mısırlı şarkıcı, geleneksel bir kostüm yerine kırmızı bir elbise ve deri bir ceket giydiği görülen Brezilyalı dansçı Lurdiana'yla oryantal dansı yaparken görülüyor. Üçlü, viral videoda "Enti Ma'lema" şarkısı eşliğinde dans ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Her iki şarkıcı da Mısır'da şarkı söylemekten men edildi. Bu, ikilinin herhangi bir etkinlikte şarkı söyleyemeyeceği anlamına gelse de yerel basın kuruluşları yine de kayıt alıp bu kayıtları herhangi bir mecrada paylaşabileceklerini bildiriyor.
Mısır'daki BolNews, ikilinin söz, müzik ve performansları nedeniyle sık sık eleştirildiğini ve genellikle "zevksiz olmakla" ve "bayağılığı yaymakla" suçlandığını bildirdi. Ne var ki popüler olmaya devam ediyorlar.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Joe Stork, "Mısırlı yetkililer müzisyenleri yalnızca sanatsal ifadeleri için kovuşturmamalı" dedi.
Bu adamları mahkum etmek için kullanılan kötü tanımlanmış kısıtlamalar kaldırılmalıdır.
The court accused Hamo Bika and Omar Kamal of “violating morals and transgressing family values and principles,” over a video clip of the song “Inti Mu'allima" released on October 29, 2021, that featured Brazilian dancer Lurdiana alongside the two performers.
— Megaphone (@megaphone_news) March 29, 2022
./2
HRW'nin raporunda, şarkıcılar aleyhindeki kararın, "mahragan" şarkıcılarını ve Mısır değerlerine aykırı sayılan sanatsal çalışmaları hedef alan daha büyük bir baskının bir parçası olduğu belirtildi. Bu kısıtlamalar arasında belirli türlerin halka açık yerlerde icra edilmesinin yasaklanması ve sanatçıların Müzisyenler Sendikası'na kabul edilmemesi de bulunuyor.
Açıklamada, "Mahragan, Mısır'da 2007'den bu yana geliştirilen ve genellikle düşük gelirli Mısırlıların hayatlarından ve mücadelelerinden hikayeler anlatan, nispeten yeni ve son derece popüler bir düşük bütçeli elektronik müzik türüdür" ifadelerine yer verildi.
Medyada ayrıca Mısır'daki müzisyenlerin çalışmalarını düzenleyen yerel yönetim organı Müzisyenler Sendikası'nın Kamal'ın "alkol" ve "haşhaş" gibi kelimeleri içeren sözleri nedeniyle 2020 ile 2022 arasında profesyonel müzisyen olarak çalışmasını 4 defa yasakladığı bildirildi.
Haberlerde yasakların çoğu zaman bir zaman dilimiyle sınırlı olmadığı belirtiliyor.
Stork "Müzisyenler Sendikası, sanat eserlerine yönelik belirsiz ahlaki suçlamalara dayanan temelsiz sansürünü sona erdirmeli" dedi.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/world
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent