Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin trans erkeklerin ameliyatını yapmama kararını Danıştay durdurdu

Davayı yürüten avukat Rozerin Seda Kip, hastanelerin ayrım yapmadan hizmet sunması gerektiğini söylerken, davacı Deniz Çelebi karardan memnun olduğunu ifade etti

2017'de Akademik Kurul'un verdiği kararla, trans erkeklere yönelik ameliyatları yapmayan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi ve birçok hastaneyi ilgilendiren bir karar, Danıştay tarafından onandı. 

Kadın doğum servislerinde erkek hastaların yatırılmasından diğer hastaların rahatsız olduğu gerekçesiyle ameliyat yapılmaması nedeniyle İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne açılan davada, "hastanenin gerekçelerinin trans erkeklerin ameliyatlarının yapılmasını engellemeyeceği" kararı çıktı. Karar, Danıştay tarafından da onanarak hastaneye tebliğ edildi.

Davacı Çelebi karardan memnun

gazete.taz.de'den Çiçek Tahaoğlu'nun haberine göre, davayı açan aktivist Emirhan Deniz Çelebi, Danıştay'ın verdiği karardan memnun olduğunu söyledi. Çelebi, hastanelerde ve resmi kurumlarda yaşanılan ayrımcılıklara tanık olduğu için hak savunuculuğuna yönlendiğini ifade etti. 

Üniversite savunmasında "erkek görünümlü hasta" demedi

Davanın gelişim süreci ise şöyle oldu: 

Emirhan Deniz Çelebi, Şubat 2017’den itibaren geçiş süreçlerini başlatmak için Cerrahpaşa’yı arayıp ret cevabı alan 30-40 kadar trans erkek olduğunu öğrenince önce Cerrahpaşa Hastanesi'nin aldığı kararla ilgili detayları öğrenmek için bilgi edinme hakkını kullandı. Ardından Mart 2017’de İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Hastanenin bağlı olduğu İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nden mahkemeye gelen savunmada, “erkek görünümlü hastalar“ şeklindeki ifadesi tekrar edilmedi. Kadın doğum servisinin taşınma sürecinde olduğu, acil ve doğum vakalarına öncelik verileceği belirtildi. Ayrıca, bu operasyon için başka hastanelere başvurulabileceği söylendi.

Avukat Kip: Danıştay hasta haklarının ayrımcılık yapılmaksızın sunulması yönünde karar verdi

Davayı yürüten avukat Rozerin Seda Kip, hastanelerin ayrım yapmadan hizmet sunması gerektiğini söylerken, davaya konu ameliyatın keyfi bir ameliyat değil, yasal bir zorunluluk olduğunun altını çizdi. Diğer hastaların rahatsızlık duyması gibi bir gerekçeyle sağlık hakkına erişimin kısıtlanamayacağını belirten Kip, Danıştay’ın “hasta haklarının ayrımcılık yapılmaksızın tam teşekküllü bir şekilde sunulması ve üniversitenin hiçbir koşulda bahane üretmemesi yönünde“ bir karar verdiğini söyledi.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU