El Salvador'da çete açıklamalarının paylaşılmasını suç kapsamına alan yasaya karşı STK'lar dava açtı

El Salvador Gazeteciler Birliği, uygulamanın "gazetecilerin ya da medya kuruluşlarının toplumu bilgilendirme hakkına müdahale ettiğini" savundu

28 Mart'ta OHAL ilan edildikten sonra ertesi gün çetelerle bağları bulunduğu düşünülen 1000 kişi gözaltına alınmıştı (Reuters)

El Salvador'daki sivil toplum kuruluşları, çetelerle ilgili bilgi paylaşımı yapılmasını suç kapsamına alan yasa değişikliğine karşı dava açtı.

Devlet Başkanı Nayib Bukele hükümeti, 6 Nisan'da çetelerle ilgili "halkta panik ve endişe uyandıracak şekilde" bilgi paylaşımı yapan kişilere 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören bir yasa değişikliğine gitmişti. 

Sivil toplum kuruluşlarıysa hükümetin yasa değişikliğine tepki gösterdi.

İnsan hakları örgütü Cristosal ve El Salvador Gazeteciler Birliği (APES), kararın anayasaya uygun olmadığını savunarak salı günü Yüksek Mahkeme'ye başvurdu.

APES Başkanı Cesar Castro, yasa değişikliğine karşı çıktıklarını belirterek bunun "bilgi edinme özgürlüğüne bir saldırı olduğunu ve gazetecilerin ya da medya kuruluşlarının toplumu bilgilendirme hakkına müdahale ettiğini" savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cristosal'in temsilcisi Ruth Elenora Lopez ise yasa değişikliğinin gazeteciliği hedef aldığını belirterek, "gazetecilerin haber yaptığı için hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini" söyledi.

APES ve Cristosal, mahkemenin anayasa davalarına bakan bölümünün Bukele'yle yakın bağları olduğunu savunuyor.

Bu nedenle açılan davanın ilerlemesinin pek mümkün olmadığını belirten Castro, ülkedeki tüm hukuksal yolları denedikten sonra davalarını uluslararası mahkemelere taşıyacaklarını söyledi.

El Salvador'da 25-27 Mart arasında 87 cinayet işlenmesi üzerine 28 Mart'ta olağanüstü hal ilan edilmiş, ertesi gün 1000 kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti.

Hükümeti, ülkedeki cinayetlerin Mara Salvatrucha (MS-13), Barrio 18 ve diğer çeteler arasındaki çatışmalar nedeniyle yaşandığını savunuyor. 

Bukele, OHAL ilan edildikten sonra 24 gün içinde toplamda 13 bin 500 çete üyesinin güvenlik güçleri tarafından yakalandığını iddia etmişti.

Hükümetin verilerine göre yaklaşık 70 bin üyesi olan MS-13 ve Barrio 18 çetelerinin 26 bin üyesi hapiste.



Independent Türkçe, AFP, NPR

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU