Öldürdüğü askerlerin yakınlarını yüz tanıma teknolojisiyle bulan Ukrayna, annelere ceset fotoğrafları gönderiyor

"Eğer Rus askerler Ukraynalı annelere böyle bir şey yapsaydı 'Aman Tanrım, ne kadar barbarca!' derdik"

Facebook, Google ve Twitter gibi teknoloji devleri de veritabanlarını kullanan Clearview AI'ya karşı davalar açmıştı (Reuters)

Ukrayna, savaşta ölen Rus askerlerin kimliklerini yüz tanıma teknolojisiyle tespit edip anneleriyle iletişime geçiyor.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un aktardığına göre Ukraynalı yetkililer savaşın başından beri 8 bin 600'den fazla yüz tanıma taraması gerçekleştirdi.

Gönüllü yazılımcı ve hackerlardan oluşan Bilişim Teknolojisi Ordusu, bu taramalarda hayatını kaybeden 582 Rus askerin kimliğinin tespit edildiğini ve ailelere cesetlerin fotoğraflarının gönderildiğini öne sürdü.

Ukrayna ordusu, ABD merkezli Clearview AI şirketinin yapay zeka destekli yüz tanıma teknolojisini kullanıyor.

Öte yandan Birleşik Krallık'ın (BK) başkenti Londra'dan gözetleme teknolojileri araştırmacısı Stephanie Hare, bu programla ölü askerlerin fotoğraflarının ailelerine gönderilmesinin geri tepebilecek bir strateji olduğuna dikkat çekti.

Araştırmacı, Ukrayna ordusunun yaptığının "klasik bir psikolojik savaş taktiği" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hare, "Eğer Rus askerler Ukraynalı annelere böyle bir şey yapsaydı 'Aman Tanrım, ne kadar barbarca!' derdik. Bu gerçekten işe yarıyor mu? Yoksa Rus ailelerde 'Şu kanunsuz ve zalim Ukraynalılara bakın, oğullarımıza bunu nasıl yaparlar?' şeklinde bir tepki mi uyandırıyor?" diye sordu.

Clearview AI'ın CEO'su Hoan Ton-That, Washington Post'a açıklamasında Ukrayna hükümetine bağlı 5 farklı birimdeki 340'tan fazla yetkiliye diledikleri zaman ücretsiz şekilde yazılımı kullanma imkanı sağlandığını söyledi.

Şirket, Ukrayna Ulusal Polisi ve Savunma Bakanlığı'nın yazılımı kullandığını doğrularken, diğer üç birime dair bilgi paylaşmayı reddetti.

Ton-That, bazen Ukraynalı askerlerin sadece tek bir Rus askerin cesedini taratarak aile fotoğrafları, sosyal medya paylaşımları ve ilişki detaylarına kadar birçok bilgiyi edinebilmelerine şaşırdığını da belirtti.

ABD'de polis ve federal yetkililer tarafından kullanılan yazılım, veritabanının yüzde 10'unu Rusya'nın en büyük sosyal ağı VKontakte'den (VK) aldığı için savaşta ayrı bir önem de kazandı.

Şirket olarak tek amaçlarının istila altındaki bir ülkeye destek sağlamak olduğunu savunan Ton-That, "Bu yeni bir savaş" dedi.
 


BK merkezli dijital hak savunucusu Privacy International (PI) ise 18 Mart'ta yaptığı bir açıklamada şirkete Ukrayna'daki faaliyetlerini durdurma çağrısı yapmıştı.

PI, yüz tanıma yazılımının yanlış kimlik tespiti yaparak sivilleri askerlerle ya da Ukraynalıları Ruslarla karıştırarak savaşta büyük risk oluşturabileceğini savunmuştu.

BK, vatandaşları hakkında yasadışı şekilde bilgi topladığını öne sürdüğü Clearview AI'a kasımda dava açmıştı. Şirketse iddiaları yalanlamıştı. Dava henüz sonuçlanmazken, suçlu bulunması halinde firma 17 milyon sterlin ceza alabilir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 52. gününde de çatışmalar devam ediyor.



Independent Türkçe, Washington Post, Guardian

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU