Yüz tanıma teknolojisinin beyaz olmayanları algılarken daha fazla hata yaptığı ortaya çıktı

ABD’de yürütülen bir çalışmada yüz tanıma teknolojilerinin beyaz olmayanları insan olarak algılamadığı ortaya çıktı

Daha önce Çin'in de yüz tanıma teknolojilerini vatandaşlarını fişlemek amacıyla kullandığı iddia edilmişti (AFP)

ABD hükümetinin perşembe günü yayımladığı çalışma, yüz tanıma teknolojilerinin beyaz olmayanlar söz konusu olduğunda hayli hatalı sonuçlar verdiğini ortaya koydu. AFP'nin haberine göre teknolojinin hata payının yapay zeka teknolojisinin kullanımına dair şüphe doğurduğu aktarıldı.

Yüz tanıma algoritmalarına dair yapılan onlarca araştırma mevcut teknolojinin Asyalılara ve Afro-Amerikalılara yönelik verilerde beyazlara kıyasla 100 kat daha fazla olmayan bir durumu varmış gibi gösterdiğini ortaya çıkardı.

Hükümetin araştırma merkezi Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nden (NIST) bilim insanları ayrıca iki algoritmanın her defasında, yaklaşık yüzde 35 oranında siyahi kadınlara yanlış cinsiyet atadığını buldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışma sonuçları, teknolojinin kolluk kuvvetleri, havalimanları, sınır güvenliği, bankacılık sektörü, okullar tarafından yaygın biçimde kullanılması gündemdeyken paylaşıldı. 

Bazı aktivistler ve araştırmacılar, hata ihtimalinin çok yüksek olduğunu ve yapılan yanlışların masum insanların hapsedilmesiyle sonuçlanabileceğini öne sürerek, teknolojinin hacklenme ihtimali olan veya uygun olmayan biçimlerde kullanılabilecek bir veritabanı oluşturduğunu söyledi. 

NIST’in çalışması, teknolojinin bazı kişileri yanlış tanımladığını ya da belli kişileri veritabanındaki bilgilerle eşleyemediğini ortaya koydu. 

Araştırma, ABD’nin geliştirdiği yüz tanıma sistemlerinin Asyalılar, Afro-Amerikalılar ve Amerikan yerlilerine dair olmayan koşulları varmış gibi gösterdiğini ortaya koydu. 

Amerikan Sivil Haklar Birliği’nden Jay Stanley teknolojiyi eleştirerek yüz tanımanın yaygın biçimde kullanıma henüz hazır olmadığını belirtti. 

DAHA FAZLA HABER OKU