Rus savaş esirleriyle yayın yapan Ukraynalı YouTuber ünlü oldu

Bazı hukukçular, yayınların Cenevre Sözleşmelerini ihlal ettiğini belirtti

Zolkin (solda), YouTube yayınlarıyla Cenevre Sözleşmelerini ihlal etmediğini savundu (YouTube)

Ukrayna'da amatör bir YouTuber'ın esir alınan Rus askerleriyle yaptığı röportajlar viral oldu.

Volodimir Zolkin, kanalındaki videolarda esir askerlerle söyleşi yapıp, askerlerin aileleriyle konuşmalarını ve savaş hakkında onları bilgilendirmelerini sağlıyor.

Zolkin, "Sadece olgulara inanmak zorundasınız. Rusya hiçbir şey paylaşmıyor ve göstermiyor. Biz de hemen dürüst bir YouTube kanalı kurduk. Burada fotoğraflar, videolar ve tüm veriler var, her şeyi gösteriyoruz. Gerçek kişilerin annelerini aradığını gösteriyoruz. Kimseye güvenmenize gerek yok sadece olgulara inanın" dedi.

YouTuber'ın bazı videoları bir milyonun üzerinde görüntülenme alırken, yayınların ortalama görüntülenme sayısı 400 bin ila 500 bin civarında.

Savaşta yaşanan bilgi eksikliği ve dezenformasyon nedeniyle böyle bir proje başlattığını belirten Zolkin, Ukrayna İçişleri Bakan Danışmanı Viktor Andrusiv'den destek aldığını da ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zolkin, kanalında Çernigiv'i bombalayan Rus pilotlarından Aleksandr Krasnoyartsev'le de konuşmuştu.

Uçağının Ukraynalı askerler tarafından 5 Mart'ta vurularak düşürülmesinin ardından esir alınan Krasnoyartsev, çocukları ve annesiyle konuştuğu yayında, kendisini kovalayan bir çiftçiyi öldürdüğünü anlatmış, "sonradan böyle bir şey yaptığı için kendisine kızdığını" söylemişti.

Krasnoyartsev, bir başka videodaysa Çernigiv'de sivillerin öldürüldüğüne dair iddialara yönelik "Bize herkesin orayı terk ettiği söylenmişti" demişti.

Zolkin, Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) yayın yaptığı ailelere baskı uyguladığını da iddia etti. "FSB sahte telefon numaraları, askerlerle ilgili sahte veriler ve spam göndermeye başladı" diyen YouTuber, iletişime geçtiği esir askerlerin ailelerinin bir noktadan sonra siyasetle ilgilenmediklerini söylediğini ve kaçamak cevaplar verdiğini öne sürdü.

Öte yandan bazı hukukçular, söz konusu videoların savaş esirlerini küçük düşürdüğü ve kimliklerini açık ederek güvenliklerine tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Cenevre Sözleşmelerini ihlal edebileceğini belirtti.

"Bu kişiler yaptığımız şeyler için bize ağlayarak teşekkür ediyor" diyen Zolkin ise buna katılmadığını söyledi. YouTuber, "Bazen bana Cenevre Sözleşmelerini ihlal edip etmediğimiz soruluyor. Orada savaş esirlerine küçük düşürücü muamele yapılmayacağı belirtiliyor. Peki, Cenevre Sözleşmelerinin neresinde insani ve barışı sağlamaya yönelik misyon üstlenemeyeceğiniz yazıyor?" ifadelerini kullandı.

Zolkin, konuştuğu kişilerin "yüzde 80'inin çocuklardan oluştuğunu, çoğunun silahsız bırakıldığını, bazılarının hiç ateş etmediğini ya da kendisine ateş açılmadığını ve muharebe eğitimleri olmadığını" da iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 42. gününde de çatışmalar sürüyor.



Independent Türkçe, Guardian, LB

DAHA FAZLA HABER OKU