Akif Beki: Ruslar niye aşka geldi?

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı övgüye boğan Kremlin, neyin peşinde? Herkes, altındaki çapanoğlunu merak ediyor"

Erdoğan'ın 2019'da Moskova'ya gerçekleştirdiği bir ziyaretten. (Fotoğraf: AA arşivi.)

Karar yazarı Akif Beki, Ukrayna’ya savaş açan Rusya cephesinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik övgüler hakkında bir yazı kaleme aldı. Beki, “Ruslar niye aşka geldi?” diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar yazarı, bugünkü köşe yazısında Moskova’nın Erdoğan hakkındaki son açıklamaları konusunda şu görüşlerini dile getirdi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı övgüye boğan Kremlin, neyin peşinde? Herkes, altındaki çapanoğlunu merak ediyor. Gaza getirip Türkiye’yi neye bulaştıracak, hangi sorumluluğa ortak edecekler? Birine yaranmak için aşırı öven kimseye, kasideci denir. Putin’in Sözcüsü Peskov, Erdoğan’a üst üste düzdüğü methiyelerle kasidecilere taş çıkarttı. İlk kez bulup damarına giriyor da değiller. Fakat Rusların, birden aşka gelmelerinin özel bir sebebi olmalıydı. Galiba sırrı, Erdoğan’ın Özbekistan’dan dönerken söylediklerinde.

Verdiği mesaj, Ukrayna politikasıyla AB ve NATO ülkelerinin Türkiye’ye bakışlarını değiştirme arzusunu yansıtıyor. “Barış yanlısı, dengeli politika”yla “ülkemiz, tüm tarafların takdirini topluyor” diyordu. Ve şuna getiriyordu: “Tüm Batı’yı kastederek söylüyorum. Artık bizim temennimiz şu, inşallah Türkiye’nin bütün liderlerin gözündeki yeri çok daha farklı olacaktır. Bunu aldığımız geri dönüşlerle de görüyoruz.” Erdoğan’ın; Batı’dan gelecek takdiri önemsemesi, bakışlarını değiştirmeyi umması, Batı’yla yeniden yakınlaşma iradesini gösteriyor. Moskova’yı, birden coşup Erdoğan’a tezahürat yapmaya iten şey de bundan korkmaları olsa gerek.

"Erdoğan, Batı'dan duymak istiyor"

“Dünyada Erdoğan gibi çok az insan var, NATO içinde dengi yok, Türkiye’yi NATO’nun en egemen ülkesi yaptı” tarzındaki övgüler, Rusya’dan geldi. Oysa Erdoğan, Batı’dan duymak istiyor. Taraftarlarının Erdoğan’a yakıştırdığı Nobel’i de Rusya vermiyor, Batı veriyor. Moskova, Erdoğan’ın ilgisinin kendilerinden Batı’ya kaymasını önleme peşinde. Fakat Batı’dan beklediği takdirin yerini tutar mı, iltifatları Ankara’yı keser mi, sanmam.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU