Farelerdeki pankreas kanseri tetanoslu tümör hücreleriyle tedavi edildi

Araştırmacılar elde edilen bulguların bu tedavinin kanser için yararlı bir immünoterapi olabileceğini gösterdiğini söylüyor

Tetanos aşısıyla tedavi edilen farelerde kanserin yayılması ve tümörün büyümesi yavaşladı (Pixabay)

Çocukluk çağındaki tetanos aşılarıyla kazanılan bağışıklığın, vücudun pankreas kanseriyle mücadelesine katkı sağlayabileceği bir araştırmada ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu anda pankreas kanseri teşhisi konan hastaların çoğu aylarca yaşıyorken, yalnızca yüzde 10'u teşhisten 5 yıl sonra hâlâ hayatta oluyor. 

New York'taki Albert Einstein Tıp Fakültesi'nden bilim insanlarının oluşturduğu ekibin yayımladığı bulgular, doğal şekilde tümörlere çekildiği bilinen listeriya bakterilerinin farelerdeki pankreas kanseri tümörlerini seçerek tetanos toksinlerinin etkin olmayan formlarını buralara taşıyabildiğini, ardından tümörlerin içindeki T hücrelerinin kanser hücrelerini öldüren bağışıklık tepkisini aktive etmeyi sağlayabildiğini gösteriyor.

Çoğu yetişkin çocukken tetanos aşısı olduğu için hastalık vücuda girse de bağışıklık sistemleri hastalığı tespit edebiliyor. Araştırmacılar, bunun tetanosa maruz kalan pankreas kanseri hücrelerinin bağışıklık sistemi için görünür kılınabileceği ve böylece bağışıklık sisteminin saldırısına karşı savunmasız hale getirilebileceği anlamına geldiğini açıkladı.
 

Vaccination-india-1024x741.jpg
Yetişkinlerin çoğu çocukken tetanos aşısı oluyor (Rachel Palmer / Save the Children)


Albert Einstein Tıp Fakültesi'nde mikrobiyoloji ve immunoloji alanında çalışan Doçent Dr. Claudia Gravekamp, "Bugünün kontrol noktası inhibitörü ilaçları bazı kanser türlerine karşı iyi çalışsa da pankreas kanseri hastalarında nadiren işe yarıyor" dedi.

Sorun şu ki pankreas tümörleri, bağışıklık sisteminin dikkatini çekecek kadar 'yabancı' değil ve çoğu zaman da verilen bağışıklık tepkilerini alt edebiliyor. Temelde yeni tedavimiz, immünolojik açıdan 'soğuk' tümörleri bağışıklık sisteminin saldırıp yok edebileceği kadar sıcak hale getiriyor.

Araştırmacılar, tedaviyi test etmek için seçilen genç farelere yaşlandıkça pankreas kanseri geliştirmeleri için özel olarak tasarlanmış tetanos aşıları yaptı.

Fareler ileri düzey pankreas kanseri geliştirdiğinde tetanos içeren listeriya bakterileri de farelerin karnına enjekte edildi.

Gravekamp, "Listeriya bakterileri epey zayıftır ve hem insanların hem de hayvanların bağışıklık sistemleri tarafından her yerde, yani tümör bölgeleri hariç her yerde kolayca öldürülebilir" dedi.

Tedavi stratejimiz aslında pankreas tümörlerinin kendilerini korumak için bağışıklık sistemini alt etmede çok başarılı olduğu gerçeğinden yararlanıyor. Bu da sadece tümör bölgesindeki listeriya bakterilerinin pankreastaki tümör hücrelerini enfekte edecek kadar uzun süre hayatta kaldığı ve sağlıklı hücrelerin enfekte olmadığı anlamına geliyor.

Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan çalışma, tetanos aşılarıyla tedavi edilen farelerdeki tümör boyutunun yüzde 80 küçüldüğünü ve kanser yayılma hızının yüzde 87 azaldığını, bunun da tedavi edilmeyen farelere kıyasla yüzde 40 hayatta kalma oranıyla sonuçlandığını ortaya koydu.

Gravekamp ve meslektaşları, zayıflatılan listeriya bakterilerinin olası bir tedavi seçeneği olarak güvenle insanlara enjekte edilip edilemeyeceğini değerlendirmek için pankreas kanseri teşhisi konmuş kişilere tetanos yüklü listeriya verilecek klinik deneyler yapmayı planlıyor.

Gravekamp, "Bulgular, bu tedavi yaklaşımının pankreas kanserinin yanı sıra tedavisi hâlâ zor olan yumurtalık kanseri gibi diğer kanser türleri için de yararlı bir immünoterapi olabileceğini gösteriyor" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU