Harry Potter'ın yazarı J.K. Rowling kendisini savunan Putin'e çıkıştı

Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin tıpkı Rowling gibi iptal edilmeye çalışıldığını söyledi

J.K. Rowling, Vladimir Putin'in kendisini savunmasına tepki gösterdi (Fotoğraflar: AP)

Britanyalı yazar J.K. Rowling, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün kendisi hakkında yaptığı açıklamayı eleştirdi. Putin, Rusya'nın uluslararası arenada karşı karşıya kaldığı durumu Rowling'in sosyal medyada yaşadığı tartışmalara benzetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fantastik edebiyatın en popüler roman serilerinden biri olan Harry Potter'ın yazarı Rowling cuma Twitter'da paylaştığı gönderide iptal kültürünün en iyi eleştirisini "sivilleri direndiği için katledenlerin" yapmadığını söyledi. 

Rowling ayrıca Putin'i yolsuzlukla suçlayan ve şu an hapiste olan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni hakkında BBC News'ta yayımlanan bir haberi paylaştı. Ünlü yazar Ukrayna işgalini kınadı. 

#IStandWithUkraine (Ukrayna'nın Yanındayım) etiketini kullanan Rowling, Putin'i kendisini eleştirenleri hapse atmakla ya da zehirlemekle suçladı. 

 

 

Rusya Devlet Başkanı cuma yayımlanan röportajda Batı'nın Rusya'yı iptal etmeye çalıştığını söyledi ve bunu Rowling'in geçmişte transfobik olmakla suçlanmasına benzetti. 

Putin şu ifadeleri kullandı:

J.K. Rowling kısa süre önce iptal edildi… Çünkü sözde toplumsal cinsiyet özgürlüklerinin hayranlarını memnun etmedi. Bugün bin yaşındaki koca bir ülkeyi, halkımızı iptal etmeye çalışıyorlar.

Rusya'nın şubatta Ukrayna'ya askeri operasyon düzenleme kararının ardından Moskova uluslararası kınama ve yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Putin konuşmasında Batı'daki Rus kültürüne yönelik muameleyi Nazi Almanyası'ndaki sansür uygulamalarına benzetti. 

Rusya Devlet Başkanı; Pyotr Çaykovski, Dmitri Şostakoviç gibi büyük bestecilerin ve Rus edebiyatçıların yok sayıldığını söyledi. 

Rowling daha önce Lumos adlı derneğinin 2013'ten bu yana Ukrayna hükümetiyle birlikte çalıştığını söylemiş ve Rus istilasından bir gün sonra "savaş nedeniyle Ukrayna'daki yetimhanelerde mahsur kalan binlerce çocuğa" yardım için bağış kampanyası başlatmıştı. 

Rowling neden transfobik olmakla suçlanmıştı?

Rowling'le ilgili tartışmalar ilk olarak yazarın, Devex adlı internet sitesinde yayımlanan "Kovid-19 sonrası Regl Olan Kişiler İçin Daha Eşit bir Dünya" başlıklı yazıyı 7 Haziran 2020'de paylaşmasının ardından alevlenmişti. Rowling'in "kadın" yerine "regl olanlar" ifadesini tercih eden yazıya dair paylaşımı Harry Potter film serisinde rol alan oyuncular dahil pek çok kişinin tepkisini çekmişti.

Rowling yazıyı paylaşırken kadın kelimesinin ingilizce karşılığı woman ifadesiyle kelime oyunu yaparak şu ifadeleri kullanmıştı:  

'Regl olan kişiler'. Eminim bu kişiler için bir ifade kullanıyordu. Biri bana yardım etsin. Wumben miydi? Wimpund muydu? Woomud muydu?

Yazarın "kadınlığı", "regl olanlar" diye tanımlaması kavramsal tartışmaların fitilini ateşlemişti. Bazı Twitter kullanıcıları da paylaşımın ardından trans erkeklerin regl olabileceğini, trans kadınlarınsa olamayacağının, dolayısıyla "kadınlık" veya "erkeklik" kavramlarının regl olmayla ilişkilendirilemeyeceğinin altını çizmişti. 

Rowling'in yalnızca regl olanların kadın sayılabileceği yönündeki ısrarı bazı Twitter kullanıcıları tarafından "transfobik" diye nitelendirilmişti. 

 

Independent Türkçe, CNN, NME

DAHA FAZLA HABER OKU