Bilim insanları "gerçek bir gizem" dedi: Güneş'ten çok hızlı dalgalar yükseliyor

(NASA)

Bilim insanları Güneş'ten gizemli ve açıklanamayacak kadar hızlı dalgalar çıktığını söylüyor.

Yeni bir araştırmaya göre, söz konusu dalgalar daha önce mümkün olduğu düşünülenin üç katı hızda hareket ediyor.

Bilim insanlarının dalgaları "gerçek bir gizem" olarak tanımlaması, keşfedilmemiş başka fiziksel süreçlerin de mevcut olabileceğine işaret ediyor. Dalgalar Güneş'in genelde gözlemlenemeyen iç kısmına eşsiz bir şekilde ışık da tutabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bulgular, bilim insanlarının Güneş hakkında hem uzaydan hem de Dünya'dan toplanan 25 yıllık verileri incelemesinin ardından elde edildi. Araştırmacılar yüksek frekanslı retrograt veya HFR dalgaları olarak bilinen yeni dalga dizisinin yüzeyde girdaplar şeklinde göründüğünü buldu.

Bu girdaplar veya vorteksler, teorinin öne sürdüğüne kıyasla hem daha hızlı hem de alışılmışın tersi yönde hareket ediyor.

Bilim insanları evreni optik ışık veya x-ışınları gibi geleneksel astronomiden yararlanarak incelemeye eğilimli. Fakat Güneş'in ve diğer yıldızların içini bu şekilde incelemek mümkün değil. Bilim insanları yıldızların içini anlamak için bunun yerine yüzeydeki dalgaları izlemek zorunda.

Araştırmacılar yeni HFR dalgalarının bunu gerçekleştirebilmenin önemli bir yolu olabileceğini söylüyor.

Fakat neden görünürde imkansız denebilecek kadar hızlı hareket edebildiklerini bilmek de yararlı olacaktır. Bazı olası cevaplar arasında iyi bilinen diğer dalgaların manyetizma, yerçekimi ve konveksiyonla etkileşimleri var.

Araştırmayı yöneten Chris S. Hanson "HFR dalgaları bu üç süreçten herhangi birine atfedilebilseydi, bulgu Güneş'e dair hâlâ cevapsız olan bazı sorulara yanıt verirdi" dedi.

Ne var ki bu yeni dalgalar bu süreçlerin sonucu gibi görünmüyor ve bu heyecan verici çünkü bir dizi yepyeni soruyu gündeme getiriyor.

Bilim insanları bu ve başka dalgaları yıldızın içinde hangi dinamiklerin etkili olduğunu daha iyi anlayabilmek için kullanabilmeyi umuyor. Bu da Güneş'in Dünya'yı ve Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenleri nasıl etkilediğini anlamamızı sağlayabilir.

Makalenin ortak yazarlarından Shravan Hanasoge "HFR modlarının varlığı ve kökenleri gerçek bir gizem ve heyecan verici fiziksel süreçlerin meydana geldiğine işaret edebilir" dedi.

Güneş'in başka türlü gözlemlenemeyen iç kısmına ışık tutma potansiyeline sahip.

Bulgular, Nature Astronomy adlı bilimsel dergide yayımlanan "Discovery of high-frequency-retrograde vorticity waves in the Sun" (Güneş'te yüksek frekanslı retrograt girdap dalgalarının keşfi) adlı yeni çalışmada açıklandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU