Kıyıya vuran 100 yaşındaki köpekbalığına otopsi yapıldı

"Belli ki bir süredir yemek yememişti. Midesi tamamen boştu"

Grönland köpekbalıklarının tespit edilmesi ve incelenmesi çok zor (Mermaid Pleasure Trips)

Birleşik Krallık’ta (BK) en az 100 yaşında olduğu tahmin edilen bir köpekbalığı kıyıya vurdu.

Grönland’dan geldiği düşünülen köpekbalığı geçen hafta İngiltere'nin güneybatı kıyısındaki Newlyn Limanı plajında görüldü.

Hayvan koruma örgütü Cornwall Wildlife'ın aktardığına göre, uzmanlar hayvanı incelemek için bölgeye gelene kadar ceset gelgit nedeniyle kısa süre içinde denize geri sürüklenmişti.

Ancak bundan kısa süre sonra Mermaid Pleasure Trips adlı eğlence şirketinin bir teknesi, hayvanın bedenine kıyı yakınlarında yeniden rastladı ve onu yakaladı. Bunun ardından hayvan otopsi için uzmanlara teslim edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grönland köpekbalıkları, BK açıklarında nadiren görülüyor. Bu hayvan, ülkede karaya vuran ikinci Grönland köpekbalığı oldu.

Cornwall Wildlife Trust'tan hayvan koruma uzmanı Abby Crosby, "Bu güzel, muhteşem hayvanların sahillerimize vurması üzücü ama onları incelemek bizim için çok değerli bir fırsat" diye konuştu.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği'ne göre, Latince adı Somniosus microcephalus olan Grönland köpekbalıkları, Arktika ve Kuzey Atlantik okyanuslarında 2 bin 647 metre derinlikte yaşayabiliyor.

Uzmanlar bu köpekbalıklarının en az 272 yıl yaşadığını ve en uzun ömürlü omurgalı olduklarını tahmin ediyor. Zira geçen yıl Grönland açıklarında yüzen dişi bir köpekbalığının 400 yaşında olduğu saptanmıştı.

Ancak incelenmesi ve tespit edilmesi zor türlere dair öğrenecek çok şey var.

BK’de karaya vuran köpekbalığı, 4 metrelik ve 285 kiloluk genç bir dişiydi.

Araştırmacılar köpekbalığının yaşını henüz kesin olarak belirlemedi. Ancak dişi köpekbalıklarının cinsel olgunluğa ortalama 150 yaşında eriştiği biliniyor. Bu nedenle uzmanlar, bu hayvanın da en az 100 yaşında olduğunu tahmin ediyor.

Köpekbalığı uzmanlarına göre bu hayvanlar yaşlandıkça büyümeye devam ediyor ve yetişkinler 7,3 metre uzunluğa kadar ulaşabiliyor.

Hayvanın otopsisinde görev alan, Cornwall Deniz Patolojisi Ekibi’nden veteriner James Barnett, köpekbalığının kıyıya vurduğunda henüz hayatta olduğunu söyledi:

Belli ki bir süredir yemek yememişti. Midesi tamamen boştu.

Veteriner, Birleşik Krallık'ta ilk kez bir Grönland köpekbalığına otopsi yaptıklarını aktardı:

Bu gerçekten karşılaşmadığımız bir tür.

Barnett ayrıca, hayvanın kanında enfeksiyon belirtileri gördüklerini ifade etti. Ancak köpekbalığının neden yemek yemediği ve sığ sulara nasıl sürüklendiği bilinmiyor.

Crosby, "Grönland köpekbalıkları genellikle kıyıdan uzakta yüzdükleri için, birinin akıntı ve hava koşulları nedeniyle sürüklenme olasılığı gerçekten çok azdır" diyor.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU