MIT'ye bağlı şirket, "sonsuz enerji" üretmek için Dünya kabuğunu delmek istiyor

Bu ultra derin delikleri kazmak için füzyon teknolojisi kullanılacak

Firma, şimdiye dek hiç inilmediği kadar derine inmeyi hedefliyor (Quaise Energy)

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) yan kuruluşu ve enerji firması Quaise, Dünya'nın kabuğunu kazmayı ve daha önce hiç kimsenin inmediği kadar derine inmeyi planlıyor.

2020’de kurulan firma, bu şekilde "sonsuz enerji" üretmeyi hedefliyor.

Quaise bu hedef doğrultusunda geçen ay düzenlediği lansmanda 40 milyon dolar toplamıştı. Bu miktarın şu anda 63 milyona ulaştığı belirtiliyor.

Proje, gezegen yüzeyinden 19 kilometre derinliğe inecek şekilde sondaj yapılmasını ve bu ultra derin delikleri kazmak için füzyon teknolojisi kullanmayı öngörüyor.

Bu noktada, nükleer füzyon teknolojisinin bu tür sondaj deliklerini açmada ilk kez kullanılacağı vurgulanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira geleneksel matkaplar, gezegen kabuğundaki yüksek sıcaklıklar, gazlar ve sıvılar nedeniyle çok derinlere inemiyor. Kazı aletlerinin 180 santigrat dereceye dayanması gerekiyor.

Bugüne kadar gezegen kabuğunda en çok 12 kilometre derine inilebildi.

Quaise'in çözümü ise atomları kaynaştıran milimetre uzunluğundaki elektromanyetik radyasyon dalgalarını kullanmayı içeriyor.

Firmaya göre bu teknolojinin uygulanabilir olduğu kanıtlanırsa, neredeyse sınırsız ve temiz jeotermal enerjiye erişim sağlanabilir.

İklim krizinin büyümesi nedeniyle jeotermal enerji giderek popülerleşen, yenilenebilir bir alternatif olarak görülüyor.

ABD merkezli yatırım firması Prelude Ventures’ın genel müdürü ve söz konusu projenin yatırımcılarından Mark Cupta, "Önümüzdeki yıllarda büyük miktarda karbonsuz enerjiye ihtiyacımız var" dedi.

"Quaise Energy, gezegenimize enerji sağlamak için kaynakları en verimli kullanan ve neredeyse sonsuz ölçeklenebilir çözümlerden birini sunuyor" diyen Cupta sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu, mevcut yenilenebilir çözümlerimizi mükemmel şekilde tamamlıyor ve çok da uzak olmayan bir gelecekte sürdürülebilir güce ulaşmamızı sağlayacak.

 

Independent Türkçe, Futurism, ScienceAlert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU