El Salvador'da ağır kürtaj yasakları kadınların hayatını mahvediyor.
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ve 9 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakılan bir kadın, "Gençliğimi kaybettim" dedi.
Soyadını paylaşmayan Kenia, 17 yaşındayken hamile kaldıktan sonra geçirdiği bir kaza sonucu çocuğunu kaybettiğini ve kürtaj yaptırdığı şüphesiyle 30 yıl hapis cezası aldığını söyledi.
Kenia, kürtaj kanunu nedeniyle kendisi gibi hapse girip sonra serbest bırakılan üç kadının katıldığı ve salı günü düzenlenen bir basın açıklamasında, "Böyle adil olmayan bir nedenden ötürü özgürlüğümden mahrum bırakıldım" dedi.
Konuşurken gözyaşlarına hakim olamayan 26 yaşındaki Kenia, "Gençliğimi ve ailemi kaybettim. Tüm tutkularım benden çalındı" ifadelerini kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kenia, 17 yaşında hamileyken düşünce çocuğunu kaybettiğini söyleyerek "En son bir sürü ışık gördüğümü hatırlıyorum. Bir hastanede sedyedeydim ve başımda nöbet tutan, fotoğrafımı çeken polisler vardı" dedi.
17 Ocak'ta 9 yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilen kadın, hastanede polislerden birinin kendisine "hapishanede çürümesini" sağlayacağını söylediğini belirtti.
Kadın hakları aktivisti Sara Garcia, ülkedeki hak gruplarının mücadelesiyle 2009'dan beri kürtaj yasağı nedeniyle hapis yatan ve daha sonra cezası hafifletilerek serbest bırakılan 62 kadın olduğunu söyledi.
Garcia, ülkede son 10 yılda toplam 181 kadının kürtaj kanunu kapsamında hapis cezası aldığını ifade etti.
Şu anda 10 kadın hâlâ hapiste ve bunlardan ikisinin tahliye davası sürüyor.
El Salvador, kürtaj konusundaki sert politikalarıyla sık sık gündeme geliyor. Ülkede 1998'de uygulamaya giren kanunla birlikte tecavüz vakalarında ya da annenin veya fetüsün hayati risk taşıdığı durumlarda bile kürtaj yaptırılması yasak. Buna uymayan kadınlarsa cinayet suçundan yargılanabiliyor ve 50 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.
Kürtajın Suç Olmaktan Çıkarılması İçin Yurttaş Grubu (Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto-ACDATEE) başkanı Morena Herrera, söz konusu kanun için "Toplumda damgalanma ve önyargı yarattığı gibi kadınların zulüm gördüğü, toplum dışına itildiği ve haksız şekilde hapse atıldığı koşulları oluşturuyor" dedi.
Kimliğini gizlemek için sadece adı açıklanan 38 yaşındaki Elsy de parmaklıklar ardında 10 yıldan fazla bir süre geçirdikten sonra 9 Şubat'ta özgürlüğüne kavuşmuştu.
34 yaşındaki Evelyn ise 13 yıl parmaklıklar ardında kalmış, 23 Aralık'ta tahliye edilmişti. Evelyn, "Kadın olduğumuz için suçlu olarak görülüyoruz. Bu yasa adil değil" dedi.
23 Aralık'ta Evelyn'le birlikte iki kadın daha tahliye edilirken, 17 Ocak'taysa bir kadının serbest bırakılmasına karar verilmişti.
Independent Türkçe, AFP, ABC News
Derleyen: Yasin Sofuoğlu