Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi: Rusya, Karadeniz'den saldırırsa Türkiye'den yardım isteyeceğiz

"Rusya'nın Karadeniz'deki savaş gemileri Kiev için büyük tehlike oluşturuyor"

Kiev-Moskova gerginliği sürerken, geçen haftalarda Rus savaş gemileri Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e tatbikata gitmişti (Reuters)

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Moskova'nın Karadeniz üzerinden gemileriyle saldırması durumunda Kiev'in Ankara'dan yardım isteyeceğini söyledi.

Bodnar, bugünkü açıklamasında Rusya'nın Karadeniz'de Ukrayna sınırı yakınındaki savaş gemilerinin Kiev için "büyük tehlike oluşturduğunu" ve bölgedeki Rus deniz kuvvetlerine ait birliklerin "çok kuvvetli varlık gösterdiğini" belirtti.

Büyükelçi, "Şuna inanıyoruz ki, geniş bir askeri istila ya da Ukrayna'ya karşı askeri faaliyetler başlarsa, yani savaş yalnızca de facto değil aynı zamanda de jure haline gelirse, Türkiye hükümetinden saldıran devlete karşı Karadeniz'e açılan boğazları kapatma ihtimalini değerlendirmesini isteyeceğiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya, 8 Şubat'ta Akdeniz'deki 6 savaş gemisini tatbikat için Karadeniz'e göndermişti.  

1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında NATO üyesi Türkiye, Akdeniz ve Karadeniz'e açılan İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrole sahip. Sözleşme, Ankara'ya savaş gemilerinin geçişlerini düzenleme ve tehdit oluşması halinde boğazları kapatma yetkisi veriyor.

Pazartesi günü Rusya'nın, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve birlikte "Donbas" olarak anılan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıdığını açıklaması, Kiev-Moskova gerginliğinin yeniden tırmanmasına neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bugünkü açıklamasında Kiev'den de Moskova'dan da vazgeçilmesinin mümkün olmadığını belirterek "Rusya ile gerek siyasi gerek askeri gerek ekonomik ilişkilerimiz var. Ukrayna ile de aynı şekilde siyasi, askeri, ekonomik ilişkilerimiz var. 'Ukrayna'dan vazgeç' deseniz vazgeçemeyiz, çünkü ülkemizin buradaki çıkarları çok ileri derecede. 'Rusya'dan vazgeç' deseniz ondan da vazgeçemeyiz, çünkü onunla da şu anda gerçekten ileri derecede birlikteliklerimiz var" demişti.



Independent Türkçe, Reuters, Financial Times

DAHA FAZLA HABER OKU