İki hükümlü adil yargılanma talebiyle süresiz açlık grevinde

Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım, adil yargılanma talebiyle 1,5 ay önce süresiz açlık grevi eylemi başlattı

Fotoğraf: AA

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Sibel Balaç ve Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Gökhan Yıldırım 1.5 ay önce başlattıkları süresiz açlık grevi eylemlerini sürdürüyor. Mahpuslar aylar öncesinde Adalet Bakanlığı’na taleplerini iletti. Ancak talepleri karşılanmayınca grevi süresiz açlık grevine dönüştürdüler. Yıldırım grevden dolayı 8 kilo verdi, vücudunda ağrılar yaşamaya başladı. Balaç ise bu süreçte 15 kilo kaybetti.

Yeniden yargılanma talebi

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre; Erkan Yıldırım ve Sibel Balaç’ın greve başlama nedenleri adil yargılanma isteği. Bağımsız bir mahkemede yeniden yargılanmak istiyorlar. Aileleriyle görüşen iki mahpus, "Biz hayatı herkes gibi seviyoruz” diyerek seslerinin duyurulmasını istiyor. Yıldırım’ın ağabeyi Erkan Yıldırım, en son 2 hafta önce kardeşiyle cezaevinde görüştüğünü söyleyerek şunları anlattı:

Kardeşim 52 kiloya düşmüş. Üşüme ve titremeler, vücudunda ağrılar başlamış. Süresiz açlık açlık grevine başladığı ilk günden beri sürekli aynı şeyi söylüyor. ‘Ne olursa olsun taleplerim karşılanmadığı sürece geri adım atmayacağım. Ben yaşamayı seviyorum… Herkesten çok seviyorum… Taleplerim karşılandığı zaman grevi sonlandıracağım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yıldırım, kardeşinin onurlu bir şekilde yaşamak istediğini söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

Kardeşim haklı bir davanın mücadelesini yürütüyor. ‘Kamuoyunda beklentilerim var. Sesime ses vermelerini istiyorum’ diyor. Kardeşimin talepleri bütün halkın talebi. İnsan onuruna yakışır talepleri var. Adalet Bakanlığı’nın bu taleplere kulak vermesini bekliyoruz. Geçmişte İbrahim Gökçek, Mustafa Koçak, Helin Bölek ihtiyaçları karşılanmadığı için şehit düştüler. Bir an önce, geç olmadan iki insanın sesini duyun.

Süresiz açlık grevinde olan Balaç’la mektuplaştığını, aynı zamanda Balaç’ın ailesiyle de görüştüğünü belirten Yıldırım, "Sibel bir öğretmen. Ankara’daki KHK’li öğretmenlere destek vermek için işini bıraktı. Kendisi kulaklarından yüzde 80 gibi bir kaybı var. Hastaneye gidip gelemiyor. Cezaevindeki uygulamaların insanlık dışı olduğunu söyledi. Hastaneye götürmek için koğuştan çıkarıyorlar ve çıplak aramaya maruz kalmış. Ağız içini bile aramışlar. Bu uygulamaları kabul etmiyor. Bu nedenle de tedavi olmuyor" diye konuştu.

Süresiz açlık grevinde olan iki mahpusun talepleri şöyle:

- Dijital delillerle gizli tanık ve itirafçı tanıklarla yürütülen yargılamalara son verilsin

- Keyfi disiplin cezalarına son verilsin

- Hasta mahpuslar serbest bırakılsın

- Hapishanedeki kitap dergi kısıtlamalarına son verilsin

- Hapishanedeki sohbet hakkının eksiksiz uygulanması

- Yozlaştırmaya karşı mücadele edenlere verilen cezalar iptal edilmeli

- Tarafımıza verilen hapis cezaları iptal edilmeli

- Halkımızın hak ve özgürlükler adalet mücadelesi engellenmemeli

- Ağırlaştırılmış müebbet infaz yasası tutsaklar lehine değiştirilmeli

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU