Uzmanlar: Whatsapp sağlığa yararlı

Önceki çalışmalarda, sosyal medyanın psikolojik açıdan zararlı sonuçları olabileceği ortaya çıkmıştı

Görsel: Reuters

Whatsapp ve diğer sosyal medya uygulamaları düşünülenin aksine, insan sağlığı için yararlı olabilir.

Edge Hill Üniversitesi'nden akademisyenlerin yaptığı yeni bir araştırma, WhatsApp'ta arkadaşlarla ve aileyle zaman geçirmenin psikolojik açıdan sağlıklı olduğunu keşfetti.

Araştırmaya katılan Whatsapp kullanıcıları özgüvenlerinin arttığını ve yalnızlık hissinin azaltığını belirtti.

Edge Hill Üniversitesinin psikoloji alanında yetkin bilim insanlarından Dr. Linda Kaye, “Sosyal medyada vakit geçirmenin sağlığımız üzerindeki etkilerine dair çok fazla tartışma var. Ve bu etkilerin düşündüğümüz kadar kötü olmadığını fark ettik” dedi.

Kaye sözlerine şöyle devam etti:

İnsanların Whatsapp’ta harcadığı zaman aileleri ve arkadaşlarına daha yakın hissetmelerini sağlıyor. İlişkilerini algılayışları iyi yönde değişiyor.

Öte yandan, önceki çalışmalar Facebook, Instagram ve Snapchat gibi uugulamaların kullanıcıların akıl sağlığına zarar verebileceğini göstermişti.

2016’da Kopenhag Üniversitesi Facebook kullanıcılarının, yaşamlarını bu platformda sergileyen diğer kullanıcıları kıskandığını ortaya çıkarmıştı. Araştırmacılar by duruma “Facebook kıskançlığı” adını vermişti.

2018’de Pensilvanya Üniversitesi’nin yaptığı bir diğer araştırma da sosyal medyada geçirilen zamanla anksiyete ve depresyon seviyesi arasında korelasyon kurmuştu.

Çalışmanın yazarı Melissa Hunt, “Sosyal medyada geçirilen zamanın azaltılması, depresyon ve yalnızlık hissinin de azalmasını sağlar” demişti.

200 sosyal medya kullanıcısıyla yapılan bu son araştırmaysa grup sohbetlerinin ya da bireysel konuşmaların bireylere sosyal destek sunabileceğini ortaya koydu.

Dr. Kaye araştırmayı şu sözlerle açıkladı:

Araştırma, Whatsapp gibi sosyal teknolojilerin mevcut ilişkileri ve iletişim fırsatlarını canlandırabileceğini fikrini güçlendirdi.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU