ABD Kongresi personeli ağır iş koşulları ve kötü maaşlara karşı sendikalaşma çalışmalarına başladı

Bir araştırmaya katılan çalışanların yüzde 85'i iş ortamını toksik bulduğunu söyledi

ABD Kongresi, geçen yıl 6 Ocak'ta eski ABD Başkanı Donald Trump destekçileri ve radikal sağcılar tarafından düzenlenen baskınla sarsılmıştı (Reuters)

ABD Kongresi'ndeki personel ve stajyerler ağır iş koşullarından ve kötü maaşlardan şikayet ederek sendikalaşma çalışmalarına başladı.

Stajyer ve çalışanların iş koşullarıyla ilgili durum, Instagram'daki Dear White Staffers adlı bir hesabın, eski ve mevcut personelin başkent Washington'daki ayrımcılığı, istismarı ve kötü çalışma koşullarını anlattığı anonim belgeleri 20 Ocak'ta yayımlamasıyla gündeme geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hesaptan yapılan paylaşımlar sosyal medyada viral olurken, Kongre Çalışanları Sendikası (Congressional Workers Union) adlı bir grup, 4 Şubat'ta yayımladığı açıklamayla çalışanları sendikalaşmaya çağırdı.

Aynı gün ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin sözcüsü Drew Hammill, Twitter'dan yaptığı açıklamada Kongre çalışanlarının her Amerikan yurttaşı gibi sendikalaşma hakkı bulunduğunu ve Pelosi'nin bu yöndeki çalışmaları tamamen desteklediğini duyurdu.

Bunun üzerine 9 Şubat'ta Demokrat Parti milletvekili Andy Levin, partisinden en az 130 parlamenterin de destek verdiği bir yasa tasarısı sunmuştu.
 


Sendikalaşmanın yasal hale gelebilmesi için tasarının iki partinin 50'şer koltuğa sahip olduğu Senato'dan 60 oy alması gerekiyor.

"Oyunun parçası olmak istiyorsunuz"

Bir dönem 4 yıl boyunca Kongre'de stajyer olarak çalışan ve kimliğinin paylaşılmasını istemeyen 26 yaşındaki genç, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e açıklamasında çalışma koşullarının zorluğundan bahsetti.

Stajyerlere genelde maaş verilmese bile üniversiteler Washington DC'de çalışmak isteyen öğrencilere masraflarını karşılamak için kısıtlı miktarda burs verebiliyor.

Michigan eyaletinden başkente çalışmak için geldiğini söyleyen eski stajyer, bu dönemde sadece aylık 350 dolarlık bir burs aldığını belirtti. Öte yandan ülkedeki en pahalı altıncı şehir olan Washington DC'de aylık ortalama kira 2 bin 225 dolar civarında.
 


Bu koşullara rağmen gençlerin çalışmayı kabul ettiğini belirten eski stajyer, "Yenisiniz ve çok heyecanlısınız. Kendinizi olduğunuzdan daha önemli görüyorsunuz. Oyunun parçası olmak istiyorsunuz. Yeteri kadar para alamadığım için sorun yaşıyordum tabii. Zordu fakat 'Kim kağıt işlerini halleden 20 yaşındaki birine, benzin istasyonunda çalışıp ailesini geçindirmeye çalışan birinden daha fazla maaş verir ki?' diye düşünüyordum" ifadelerini kullandı.

Florida eyaletinden başkente staj için gelen Jonathan Reuss da benzer bir deneyim yaşadığını anlattı. Reuss, Kongre'de stajyer olarak çalışırken saatte 9 dolar maaş aldığını söyledi.

Stajyerler gibi personel de çalışma koşullarından şikayetçi.

Eskiden Cumhuriyetçi Parti personeli olarak çalışan Audrey Henson, 2020'de Kongre'deki bir oturumda bu soruna dikkat çekerek "Stajyerliği tamamlayıp personel olarak çalışmaya başladığımda yılda 25 bin dolar kazanmıştım. Gıda yardımı ve ücretsiz sağlık hizmetiyle geçinmek zorundaydım çünkü param başka hiçbir şeye yetmiyordu" ifadelerini kullanmıştı.

Washington DC'deki ortalama maaşlarsa yılda 49 bin 500 dolar civarında.

"Toksik iş ortamı"

Söz konusu durum siyahi ve Latino yurttaşlar için de sorun teşkil ediyor. Başkentteki Siyasi ve Ekonomik Çalışmalar Ortak Merkezi (Joint Center for Political and Economic Studies) adlı düşünce kuruluşunun 2020 raporuna göre Senato personelinin yalnızca yüzde 3'ü siyahilerden oluşuyor.

İlerlemeci Kongre Personeli Birliği'nin (Congressional Progressive Staff Association) geçen ay yayımladığı bir çalışmadaysa personelin yüzde 85'inin rekabetçi iş atmosferini toksik bulduğu ortaya çıkmıştı.



Independent Türkçe, El Pais, NBC News

Derleyen: Yasin Sofuoğlu 

DAHA FAZLA HABER OKU