Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi protestocularla müzakereye hazır

Sudan'da, Etiyopya ve Afrika Birliği’nin geçiş süreci konusunda sunduğu ortak arabuluculuğun, protesto hareketi ile müzakerelerin yeniden başlatılmasının temelini oluşturabileceği bildirildi

Hartum’da dün düzenlenen protesto gösterilerinden bir kare / Fotoğraf: Reuters

Sudan’da iktidardaki Askeri Geçiş Konseyi’nden (AGK) dün yapılan açıklamaya göre, Etiyopya ve Afrika Birliği’nin (AfB) geçiş süreci konusunda sunduğu ortak arabuluculuğun, protesto hareketi ile müzakerelerin yeniden başlatılmasının temelini oluşturabileceği bildirildi.

Ülkedeki protestolar, 30 yıl süren otoriter yönetimi sonlandırmış ve Ömer el-Beşir görevden alınmıştı. Ardından Sudan'da yönetime geçen askeri cunta ile yürütülen müzakerelerin sonuçlanması için bekleyiş ise sürüyor.

Müzakereler, Etiyopya’nın arabuluculuk yaptığı dönemde, geçen Mayıs ayında askıya alınmıştı. AGK, Addis Ababa’dan ilk önerisini yeniden gözden geçirmesi ve AfB ile "ortak bir belge" hazırlamasını talep etmişti.

AGK Sözcüsü Şemseddin Kebaşi, resmi televizyonda yayınlanan açıklamasında Etiyopya ve AfB’nin ortak hazırladığı yeni öneri hakkında şunları söyledi:

AfB ve Etiyopya ortaklığında hazırlanan arabuluculuk önerisi bize ulaştı. Hakkında çok sayıda değerlendirme yapıldı. Geçici yönetim kurumlarının kurulmasını sağlayacak son bir anlaşma için müzakere yapılması iyi bir öneridir.  AGK, ciddi ve güvenilir müzakerelerin derhal başlamasını bekliyor.

Protestoları düzenleyen Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nden (ÖDBG) ise geçen Perşembe günü yapılan açıklamada Etiyopya ve AfB tarafından hazırlanan yeni anlaşma taslağının ellerine ulaştığı bildirilmişti. Açıklamada, “Hakkında karar vermeden önce öneriyi değerlendireceğiz” denildi.

Yeni öneri, 8 sivil ile 7 askerden oluşan ve ülkeyi 3 yıl yönetmesi beklenen bir geçiş komisyonu kurulmasını öneriyor. 8 sivilden 7’sinin ÖDBG üyesi olması, son ismin de iki tarafın ortak kararı ile belirlenmesi bekleniyor.

Geçiş sürecinin yarısında, ilk 18 ay boyunca komisyona bir askerin liderlik etmesi, ikinci kısmında da yönetime bir sivilin geçmesi bekleniyor.

Yeni öneri, ÖDBG’nin yasama konseyindeki payının yüzde 67’e olması yönünde herhangi bir ibare bulundurmaması nedeniyle öncekinden oldukça farklı.

Yeni teklif kabul edilerek imzalanmasının ardından taraflar, özellikle Yasama Konseyi’nin oluşumu gibi öncelikli sorunları çözmek için müzakerelere geri dönecek.

Ancak sular durulmuyor. Göstericiler Pazar günü, iktidardaki askeri cuntaya karşı kitlesel gösteriler yapılması çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay

DAHA FAZLA HABER OKU