Kalp rahatsızlığı yaşayan Eriksen futbola dönüyor... Prof. Uçar: Ölümcül olabilense aynı şeyi yaşama ihtimali var

EURO 2020'de kalp rahatsızlığı geçirmesi sonrası futboldan uzak kalan Danimarkalı Eriksen, Premier Lig'de Brentford'a transfer oldu. Prof. Dr. Hakan Uçar, Eriksen'in futbol oynamasındaki riskleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Christian Eriksen, görev verilmesi halinde 2021-22 sezonu ikinci yarısında Brentford'da forma giyecek / Fotoğraf: Reuters

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2020) Danimarka ile Finlandiya arasında oynanan maçta kalbinden rahatsızlanarak tüm dünyayı şaşkına çeviren Christian Eriksen, yeşil sahalara dönmeye hazırlanıyor.

Premier Lig ekiplerinden Brentford, Danimarkalı yıldız futbolcuyu sezon sonuna kadar kadrosuna kattığını duyurdu.

İtalya'daki protokoller gereği futbol hayatına devam etmesine müsaade edilmeyen ve Inter'in geçen aralık ayında sözleşmesini feshettiğini duyurduğu Eriksen, 2021-22 sezonunun ikinci yarısında uzun süre sonra profesyonel olarak ilk maçına çıkacak.

Rahatsızlanmasının ardından kalp pili takılan Eriksen'in sahalara dönüşüyle ilgili çeşitli açıklamalar yapılmış ve oyuncunun profesyonel anlamda futbol yaşantısına devam etmesinin oldukça zor olacağı iddia edilmişti.

 

 

"Ritim bozukluğunun türü önemli, eğer ölümcül olabilense tekrar aynı şeyi yaşama ihtimali var"

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Uçar, Eriksen'in futbola dönüşünü ve olası riskleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Eriksen'in futbola dönüşünde önemli olan noktanın kalp pili (ICD-implante edilebilen kardiyoverter defibrilatör) takılıp takılmaması olduğunu söyleyen Uçar, şöyle konuştu:

Kalp pili takılmışsa hayat boyu bu tarz bir sporu yapamaz. Artı ritim bozukluğunun türü de önemli. Neye bağlı? Hangi ritim bozukluğu? Cinsi çok önemli. Eğer bu ölümcül olabilen ritim bozukluğuysa ki öyle bir şey olduğu için kalbi durmuş anladığım kadarıyla. Bu hastanın tekrar aynı şeyi yaşama ihtimali var. Oynama iznini neye binaen verdiler? Farklı bir tedavi mi uygulandı? 

Eriksen'in ne tür bir tedavi aldığının bilinmediğini hatırlatan Uçar, doktorların futbol oynamasına izin vermesini şöyle yorumladı:

Hastanın nasıl bir tedavi aldığını bilmiyorum ancak elektrofüzyolojik çalışma dediğimiz bir test var. Onu yapıp ardından ritim bozukluğuna sebep olan yeri saptıyoruz. Ablasyon denilen yakma işlemi yapıyoruz. Hasta böyle bir tedavi almış olabilir. Ablasyon işlemi olmasa ritim bozukluğuna yönelik buna mukabil belki onun akabinde doktorlar ona tekrar izin vermiş olabilirler. 

 

Prof Dr Hakan Uçar-Independent Türkçe.jpg
Prof. Dr. Hakan Uçar / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"ICD ile bir hasta kesinlikle futbola veya herhangi ağır bir spora dönemez"

Eriksen'in ICD hastası olması durumunda ise futbol oynamasının mümkün olmadığını vurgulayan Uçar, "ICD ise oynayamaz. Şu an bizim rutin olarak Türkiye'de taktığımız ICD'ler kablolu, sağ ve sol omuza bataryayı yerleştirip oradan kalbin içine kabloları ilerleterek yapılır. Çok daha yeni, değişik ICD tipleri var. Karın bölgesine yerleştirilen, ufak tarzlardan bir şey yapılmışsa bilemem ama normal Türkiye'de uyguladığımız ICD ile bir hasta kesinlikle futbola veya herhangi ağır bir spora dönemez" şeklinde görüş belirtti.

"Ritim bozukluğunun birçok çeşidi var, miyokarditse geçici bir şeydir"

Eriksen'in kalp rahatsızlığı sonrasında Barcelona'dan Sergio Agüero, Arsenal'den Pierre Emerick Aubameyang gibi oyuncuların da kalp rahatsızlığı kamuoyunda Kovid-19 bağlantılı olduğu yönünde eleştirilere neden oldu.

Söz konusu eleştirilere de yanıt veren Prof. Uçar, şunları kaydetti:

Kovid'in kalple ilgili yol açtığı bazı problemler var. Miyokardit yapıp, ritim bozukluğuna yol açma gibi veya damar tıkanıklığı gibi... Bilemiyorum eğer öyle bir tanı olmuşsa tabii Kovid bazlı miyokarditler sonrası ritim bozukluğuna yol açıldı. Ben hastanın doktoru olmadığım için ne olabileceği üzerine çok böyle spekülatif yorumlar olabilir. Bu tür yorumlar da çok doğru yorumlar olmayabilir. Ritim bozukluğunun dediğim gibi birçok çeşidi var. Sebebi çok fazla. Miyokarditse geçici bir şeydir. Toparlayınca bir daha yapmayacaktır. Öyle bir durumda izin verilebilir tabii ki. O sırada ICD takıldığı söyleniyor. Miyokardit hastasına ICD takılmaz. Miyokarditte hemen ICD takmayız, 3-6 ay arasında bekleriz. Hastanın net tanısını öğrenmek gerekir.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Tıptaki kabuller ülkelere göre değişmez, orada başka bir şey olabilir" 

İtalya'da geçmişte yaşanan acı tecrübeler gerekçesiyle kalp sorunu yaşamış veya yaşayan oyuncuların futbol oynaması kesin kurallarla yasak. Ancak Birleşik Krallık, Hollanda, Danimarka gibi ülkelerde futbolculara yönelik bu yönde bir yasaklama bulunmuyor.

Uçar', "Tıptaki kabuller ülkelere göre değişmez" diyerek ülkeler arasında bu yöndeki ayrımla ilgili şunları kaydetti:

Kabullerin belli kılavuzlar ışığında verilen kararları vardır. Kılavuzlar Türkiye'de neyse İngiltere'de de İtalya'da da olur. Orada başka bir şey olabilir diye düşünüyorum. O arada farklı bir tedavi almış olabilir. Yani en olası ihtimal şu: ICD'si çıkarılmıştır veya ICD'si yoktur, yerine ablasyon yapılmıştır. En olası ihtimal o. Onun dışında İngiltere veya başka bir ülke böyle bir şeyin iznini veremez. Farklı bir tedavi yöntemi almıştır aslında. 

 

Eriksen-AFP.jpg
Eriksen'e müdahale yapılırken Danimarkalı futbolcuların çember oluşturması, spor dünyasının en ikonik fotoğraflarından birini ortaya çıkardı / Fotoğraf: AFP

 

"Her insanın başına gelebilir, ritim bozukluğuna sebep olan birçok genetik bozukluklar, çevresel faktörler var"

Kalpte ritim probleminin sadece sporculara özgü olmadığını hemen herkesin başına gelebileceğine dikkat çeken Uçar, şu değerlendirmeyi yaptı:

Bu her insanın başına gelebilir. Her zaman spor yaparken insanların başına gelmiyor. Yürüyüş yaparken, ıkınırken, ani bir haber alırken, kötü bir haber alırken, yüzerken ve uykuda da olabilir. Uykuda bile gelebiliyor bu tür ritim bozuklukları. İlla ağır spor yaparken olacak diye bir şey yok. Ancak öyle bir şey saptanırsa ki bunun bir sürü alt grubu var. Ritim bozukluğuna sebep olan birçok genetik bozukluklar, çevresel faktörler var. Yani alt grupların hepsini saptayıp hangisi, hangi tür olduğunu belirlemek gerekir. Çünkü kimisi çok masum, sorun oluşturacak bir durum değil. Ama ağır, aslında hayati tehlikeye yol açabilecek bir ritim bozukluğu varsa ki bahsettiğiniz futbolcuda böyle bir şey geliştiği için kalbi durmuştur. Normal şartlarda bu hastalara kesinlikle ağır spor izni verilemez. Ama dediğim gibi bazıları muhtemelen daha sonra farklı bir tedavi yöntemi uygulanmış olabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU