Dördüncü Kovid-19 ölümünün ardından Butan Başbakanı Tshering yasta: "Daha fazlasını yapmamız gerekiyor"

Dr. Lotay Tshering, bu nadir görülen Kovid ölümünün "kurşun yemiş" gibi hissettirdiğini söyledi

Arşiv: Butan Başbakanı ülkede nadir görülen Kovid-19 ölümlerinden dördüncüsüne yönelik taziyelerini Facebook'ta paylaştığı açık mektupla sundu (Diptendu Dutta/AFP)

Butan Başbakanı Lotay Tshering, ülkedeki 4. Kovid-19 ölümünün yasını, bu ölümü "daha fazlasını yapmamız gerektiğinin acı bir hatırlatması" diye niteleyerek tuttu.

Cumartesi günü Facebook'ta paylaştığı açık mektupta Dr. Tshering, süregelen pandemi yüzünden "bir değerli hayatın daha" kaybedildiğini "öğrenmenin kurşun yemiş" gibi hissettirdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Butan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre kurban, cuma günü ülkenin başkenti Thimphu'da altta yatan bir böbrek hastalığından kaynaklanan kalp komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybeden 34 yaşındaki bir kadındı.

Yetkililer, kadının durumunun Kovid yüzünden daha da kötüleşmiş olabileceğine inanıyor.

Kronik böbrek hastası olan kadın, Phuentsholing kasabasından şehre nakledilmişti ve burada diyaliz tedavisi görüyordu.

Dr. Tshering, cumartesi günü, "Ulusla birlikte üzüldüm ve sevgili dostumuz için dua etmeye devam ediyorum" diye yazdı.
 


Yaklaşık 800 bin nüfusa sahip Butan, komşuları Hindistan ve Çin de dahil diğer ülkelere kıyasla Kovid pandemisini yönetmekte son derece başarılı oldu.

Başbakan, ülkenin "ölçütlerinin" diğer ülkelerden farklı belirlendiğini vurguladı.

Tshering, "Diğer ülkelerde başarı oranı hastaneye yatış sayısı, solunum cihazına bağlı kişi sayısı ve ölüm sayısındaki azalmayla ölçülmektedir" diye yazdı.

Harekete geçme sebebimiz hastalığı ortadan kaldırmak çünkü insanlarımızı önlenebilir bir şey yüzünden kaybetmeyi göze alamayız.

Majesteleri [ülkenin Druk Gyalpo'su veya "Ejderha Kralı" Jigme Khesar Namgyel Wangchuck] bizim için yüksek standartlar belirledi.

Denize kıyısı olmayan ülke, dünyada Kovid bağlantılı en az sayıda ölüm bildiren birkaç ülke arasında. Ülke, ilk ölümünü pandemi Mart 2020'de ortaya çıktıktan yaklaşık bir yıl sonra, Ocak 2021'de bildirmişti.

Faal bir cerrah olan Dr. Tshering, mektubunda Butan'ın Kovid'e nasıl hazırlandığını özetledi. Bu hazırlığa "herkese destekleyici doz sağlamak", 14 bölgede toplu testler uygulamak ve ülkenin çocuklarına "pediatrik aşıları tedarik etmek için her şeyi yapmak" da dahil.

Cuma günkü ölüm, ülkenin 205 yeni Kovid vakası bildirdiği gün yaşandı; bu, pandemi ortaya çıktığından bu yana en yüksek tek günlük ani artış.

Butan toplamda 5 binden az Kovid vakası bildirdi.

Tezat oluşturan komşu Hindistan'da Mart 2020'den beri 41 milyon Kovid vakası doğrulandı, Çin ise Kovid salgınlarını istikrarlı bir şekilde, yurttaşlarının hareketlerini kısıtlamak ve şehirlerin tamamını sıkı bir tecrit altına almak da dahil katı önlemlerle yönetmeye çalıştı.

Dr. Tshering, Butan'ın hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamaya kararlı olduğunu ve Butan ulusunun "insanlarımızı önlenebilir bir şey yüzünden kaybetmeyi" göze alamayacağını söyledi.

Başbakan, "aşı olmak için adım atmayan 12 yaşın üzerindeki 8 bin 500'den fazla kişiyi" hastalıktan dolayı en fazla risk altında olacakları için aşı yaptırmaya çağırdı.

Lütfen beklemeyin çünkü bugün Kovid-19 risklerini azaltma fırsatımız var.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU