Bilim insanları Mars'a benzeyen zehirli göldeki sıradışı yaşam formlarını inceledi

"Araştırmamız, Mars'taki hidrotermal ortamlarda 'Dünya yaşamının' nasıl var olabileceğine dair bir çerçeve sunuyor"

Kosta Rika'daki Laguna Caliente gölü, şu anda Perseverance uzay aracının incelediği Jezero Krateri'ne benziyor (Wikimedia Commons)

Bilim insanları Kosta Rika'daki ekstrem koşulların bulunduğu bir gölde hayatta kalmayı başaran mikroskobik yaşam formlarını inceledi.

Poás yanardağının hidrotermal krater gölündeki koşulların Mars'ın geçmişteki ortamına benzediği ifade edildi. Bu da mikroskobik yaşamın Kızıl Gezegen'de evrimleşmesinin nasıl mümkün olabileceğini gösteriyor.

Bu krater gölü, gezegende canlılığın hiç uygun olmadığı halde tespit edildiği ortamlardan biri. Son derece asidik olan göldeki su, zehirli metallerle dolu ve sıcaklıklar kaynama noktasına kadar çıkıyor.

Gölde yeraltı suyundan kaynaklı püskürmeler de meydana geliyor. Bunlar ani buhar, kül ve kaya patlamarıyla sonuçlanıyor.

ABD'deki Colorado Boulder Üniversitesi'nden Justin Wang, "Bu ekstrem volkanik gölde birkaç tür mikroorganizma tespit ettik. Bulgular, bunların hayatta kalması için çok sayıda potansiyel yol olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar 2013'ten beri bu göldeki canlılığı inceliyor. Frontiers in Astronomy and Space Sciences adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni araştırma, biyolojik çeşitliliğin geçmişe kıyasla biraz arttığını ortaya koydu. Bulgulara göre burada Acidiphilium bakterileri baskın.

Ekip, gölden alınan organizmaların DNA'sını da sıraladı. İncelemeler, bakterilerin ekstrem ve dinamik koşullara tolerans göstermelerini sağlayan bazı genlere sahip olduğunu ortaya koydu.

Bakteriler kükürt, demir, arsenik gibi kimyasalları kullanarak enerji üretebiliyordu.

Wang, "Bu genlerin birçoğunu bulmayı bekliyorduk ama gölün düşük biyolojik çeşitliliği göz önüne alındığında bu kadarını beklemiyorduk" ifadelerini kullandı:

Yaşamın aktif bir volkanik krater gölüne bu şekilde uyum sağlaması mantıklı.

Hidrotermal ortamlar, astrobiyologların da ilgisini çekiyor. Zira bu ortamlarda gelişmeyi başaran organizmalar genelde hayatta kalmak için Güneş ışığına bağımlı değil. Enerji üretmek için kimyasal reaksiyonlardan yararlanıyorlar.

Bu nedenle söz konusu ortamlar, Satürn ve Jüpiter'in yeraltı okyanuslarına sahip doğal uydularındaki olası yaşam formları için örnek teşkil ediyor.

Ayrıca bilim insanları Dünya'daki yaşamın hidrotermal ortamlarda geliştiğine inanıyor. Mars daha genç, daha ıslak ve volkanik açıdan daha aktifken, bu ortamlar orada da yaşama ev sahipliği yapmış olabilir.

Wang, "Araştırmamız, Mars'taki hidrotermal ortamlarda 'Dünya yaşamının' nasıl var olabileceğine dair bir çerçeve sunuyor" dedi:

Fakat Mars'ta yaşamın var olup olmadığı ve buradaki mikroorganizmalara benzeyip benzemediği hala büyük bir soru.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, EurekAlert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU