Tuhaf deniz solucanına Kral Ghidorah'ın adı verildi

"Bu tuhaf yaratıklardan bir tane daha bulmamıza şaşırdık"

Bilim insanları, dallanan deniz solucanlarının nasıl beslendiğini bilmiyor (Maria Teresa Aguado)

Bilim insanları, vücudu gittikçe budaklanan dallara benzeyen bir deniz solucanı türüne Godzilla'nın düşmanının adını verdi.

Ramisyllis kingghidorahi (R. Kingghidorahi) adı, üç kafası ve iki kuyruğu olan Kral Ghidorah'tan (King Ghidorah) ilham alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dallanan deniz solucanlarının daha önce iki üyesi bulunmuştu. Bu grubun ilk üyesi Syllis ramosa, 1879'da Filipinler'de tespit edilmişti.

R. Kingghidorahi'yle aynı cinsten olan Ramisyllis multicaudata (R. Multicaudata) ise 2006'da bulunmuş ve 2012'de tanımlanmıştı.

R. Kingghidorahi, dallanan deniz solucanlarının üçüncü bilinen türü oldu. Bu hayvanlar, deniz süngerlerinin kanallarında yaşamlarını sürdürüyor.

Söz konusu yaratık, Ekim 2019'da Japonya'da bir deniz süngerinin içinde bulundu. Japon uzmanlar, solucanın görüntülerini evrimsel biyolog Aguado'ya gönderdi.  Aguado'nun yönettiği uluslararası araştırma ekibi görüntüleri inceledikten sonra, solucanın bulunduğu Sado Adası'na bir gezi düzenleyerek R. Kingghidorahi'yi tanımladı.

Organisms Diversity & Evolution adlı hakemli bilimsel dergide 19 Ocak'ta yayımlanan araştırma makalesinde, bu canlının 5 ile 10 santimetre arasında çok sayıda arka parçası olduğu yazdı.

"Şaşırdık"

Araştırmacılar, keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda dallanan deniz solucanı türünün olduğunu düşünüyor. Ancak yaşamlarını deniz süngerlerinde sürdürdükleri için bu omurgasızları bulmak zor.

Makalenin başyazarı, evrimsel biyolog Maria Teresa Aguado, "Bu tuhaf yaratıklardan bir tane daha bulmamıza şaşırdık" diye konuştu.

Evrimsel biyolog ayrıca aynı ortak atadan gelen R. kingghidorahi ve R. multicaudata arasındaki genetik farklılıkların, dallanan deniz solucanları arasında düşünülenden çok daha fazla farklılık olduğunu gösterdiğini savundu.

Araştırmacılar, solucanlar ve deniz süngerleri arasındaki gizemli ilişkiyi keşfetmeyi istiyor. Zira bu ilişki simbiyotik ya da parazitik olabilir.

 

Independent Türkçe, Live Science, Science Daily

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU