Facebook nefret suçu şüphelilerinin bilgilerini Fransız yetkililerle paylaşmayı kabul etti

Fransız bakan bu “büyük” haberin dönüm noktası olduğunu söyledi

Fotoğraf: The Independent 

Facebook kendi platformu üzerinde nefret suçu yayan şüphelilerin bilgilerini Fransız yetkililerle paylaşmayı kabul etti.

Terörizm veya şiddet eylemleriyle bağlantılı kişiler haricinde Facebook ilk kez kullanıcıların bilgilerini bir devletin yetkilileriyle paylaşacak.

Fransa Dijital Ekonomisi Devlet Sekreteri Cedric O “Bu büyük bir haber ve yargı sürecinin normal şekilde yürütülebileceği anlamına geliyor. Bu gerçekten çok önemli ve bunu sadece Fransa için yapıyorlar” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir Facebook sözcüsü The Independent’a yaptığı açıklamada Fransız yetkililerin nefret suçu vakalarında şüphelilere ait “temel” bilgileri istemesi durumunda bunu değerlendireceklerini açıkladı.

Sözcü “Ancak bilgileri ABD’de bile tamamen mahkeme emri sonucu paylaştığımız için (Fransa’da) aldığımız tüm mahkeme emirlerini dikkatle inceleyecek ve haddinden fazla bilgi isteniyorsa, istenen bilgiler insan haklarıyla örtüşmüyorsa veya yasal olarak yetersizse bilgi paylaşmayı reddedeceğiz” dedi.

 

 

Açıklama bu ay başında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’in yaptığı toplantının ardından geldi.

Facebook’un Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg de Fransız bakanlarla görüşmeler yapmış ve platformdaki nefret suçu ile sahte hesaplar üzerine toplantılar gerçekleştirmişti.

Nefret suçunu kişilerin “koruma altındaki özellikler”e doğrudan bir saldırı olarak tanımlayan şirket halihazırda nefret suçu ve sahte hesapları belirlemede yapay zeka kullanıyor.

Şirket nefret söylemi tanımına ırk, etnik ve milli köken, dini inançlar, cinsel yönelim ve cinsiyet gibi kavramları dahil ediyor.

Facebook’un Topluluk Standartları adlı içeriği nefret söylemini şöyle tanımlıyor:

Şiddet veya itibarsızlaştırıcı söylem, aşağılama ifadeleri veya dışlama ya da ayrımcılık çağrıları...

Fransa’da nefret söyleminde bulunduğu iddia edilen kişilerin IP adresleri bundan böyle Fransız mahkemelerine bildirilecek.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU