Bilim insanları ezber bozdu: "Ortaçağ'daki savaş atları şaşırtıcı boyuttaydı"

"Çok az at, filmlerde tasvir edildiği gibiydi"

İtalyan ressam Paolo Uccello'nun San Romano Savaşı'nda Michelotto da Cotignola'nın Karşı Saldırısı adlı tablosu, Fransa'daki Louvre Müzesi'nde sergileniyor (The Yorck Project/CC0/wikimedia)

Bilim insanları, Ortaçağ'ı konu alan filmlerle tablolalarda genellikle heybetli ve korkutucu bir şekilde tasvir edilen atlarla ilgili ilginç bir açıklama yaptı.

Birleşik Krallık'ta yapılan çalışmada, Ortaçağ'da şövalyelerin savaşlarda kullandığı atların çoğunun muhtemelen bir midilli büyüklüğünde olduğu sonucuna varıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, MS 300 ile 1650 arasından kalma yaklaşık 2 bin atın kemiklerini inceledi. Tarihi kayıtlar ve şövalyelikle ilgili hikayeler de analiz edildi.

Bulgular, savaşta kullanıldığını düşünülen atlar da dahil olmak üzere çoğu hayvanın yüksekliğinin yaklaşık 150 santimetreden kısa olduğunu gösterdi. Mevcut midillilerin maksimum yüksekliği de bu civarda.

Araştırma ekibinden biyoarkeolog Alan Outram, "Görünen o ki işler pek de genellikle tasvir edildiği gibi değilmiş" dedi:

Popüler kültürde savaş atları genellikle büyük tasvir edilir. Ancak gerçekte böyle değildi. Ortaçağ'da çoğu at şaşırtıcı derecede küçüktü. Filmlerde tasvir edilen şekilde çok az at vardı.

Araştırmacı ayrıca o dönemde büyük atların kullanıldığını ve küçük atların avantajlarının olduğunu söyledi. Örneğin bir ordunun geri çekilen düşmanı hırpalamak, uzun menzilli baskınlar yapmak ve teçhizat taşımak gibi görevler için küçük atlara ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Bilim insanları, hangi hayvanların savaşta hangilerinin çiftlikte kullanıldığını belirlemenin zor olduğunu söyleyerek çalışmaların devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Araştırma makalesi, hakemli bilimsel dergi International Journal of Osteoarchaeology'de 31 Ağustos'ta yayımlandı.

 

Independent Türkçe, The Guardian, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU