Papa Francis iptal kültürüne karşı çıktı: "İdeolojik sömürgecilik"

Papa iptal kültürünün ifade özgürlüğünü boğan "ideolojik sömürgecilik" olduğunu söyledi

Papa Francis yeni yıl vaazını Vatikan'daki St. Peters Bazilikası'nda vermişti (AP)

Papa Francis, Kutsal Makam'ın dış temsilciliklerine yaptığı yıllık konuşmada iptal kültürü olarak adlandırılan olguyu eleştirerek bunun ifade özgürlüğünü boğduğunu ve geçmişi yeniden yazdığını belirtti.

Papa pazartesi yaptığı konuşmada, "ifade özgürlüğüne yer bırakmayan, artık birçok çevreyi ve kamu kurumunu işgal eden ve iptal kültürü şeklini alan ideolojik sömürgecilik türü" hakkında uyarıda bulundu.

Papa Francis, "İptal kültürü birçok çevreyi ve kamu kurumunu işgal ediyor. Sonuç itibarıyla insanlığın doğal temellerini ve pek çok kişinin kimliğini oluşturan kültürel kökleri reddeden bir zihniyet gündemi giderek daha fazla dikte ediyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vatikan lideri, "Çeşitliliği savunma kisvesi altında bu durum tüm kimlik duygusunun iptaliyle sonuçlanıyor" diye ekledi. Papa iptal kültürünün, "çeşitli duyarlılıkların saygılı ve dengeli bir anlayışını savunan" sesleri sansürleme riski olduğu konusunda uyardı.

İptal kültürü genel olarak tanınmış kişi veya işletmeler tartışmalı veya saldırgan kabul edilen bir şey söyledikten veya yaptıktan sonra bu kişilere verilen desteğin çekilmesi şeklindeki popüler uygulamayı ifade ediyor.

Örneğin, Harry Potter'ın yaratıcısı yazar J.K. Rowling, transeksüel hakları konusundaki görüşleri sebebiyle "iptal edilmişti". Öte yandan Birleşik Krallık ve ABD gibi ülkelerde sömürgecilikle ilişkilendirilen tarihi şahsiyetlerin heykellerinin kaldırılması eleştirmenlerce iptal kültürü olarak tanımlanıyor. Bunları eleştirenler o kişilerin yaşadığı bağlamın görmezden gelindiğini öne sürüyor.

Papa Francis ayrıca, iptal kültürünün "tek yönlü düşünme" biçimi olduğunu ve "herhangi tarihsel bir durumun o belirli zamanın hermenötiğine göre değerlendirilmesi gerektiğini" söyledi.

Vatikan lideri, "Diplomasinin gerçekten kapsayıcı olması, çeşitli halkların tarihsel açıdan ayırt edici farklılık ve duyarlılıklarını iptal etmeyip beslemesi gerekir" dedi.

Ancak Papa bütünüyle İtalyanca yaptığı konuşmasında herhangi bir iptal kültürü örneğinden bahsetmedi.

Papa Francis'in iptal kültürüne dair açıklaması AB'nin hazırladığı, tüm yetkilileri "Noel" yerine "tatil sezonu" demeye çağıran taslak belgenin ardından geldi. Bazı muhafazakarlar bunu iptal kültürünün sonucu ve "Noel'i iptal etme" girişimi biçiminde nitelendirmişti.

Vatikan'ın iki numarası Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin de aralıkta AB taslağına ilişkin kaygılarını dile getirmişti. Söz konusu taslak kılavuz daha sonra gözden geçirilmek üzere geri çekilmişti.

Papa pazartesi Kovid-19 aşıları hakkındaki "temelsiz" ideolojik "yanlış bilgileri" de kınadı ve aşı uygulamalarını destekledi. Papa Francis, koronavirüse karşı aşılanmanın ahlaki bir görev olduğunu söyledi.

Vatikan lideri geçen hafta çocuk yetiştirmek yerine evcil hayvan sahiplenenlerin bencil olduğunu söylemişti. Bu açıklama dünya genelinde sosyal medyada tepkiyle karşılanmıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU