Dünyanın en büyük teknoloji fuarına Metaverse damga vurdu

Hyundai'nin geçen yıl satın aldığı Boston Dynamics'in robotları Metaverse'te insanlara Mars'ı gezdirebilir

Dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES'e (Consumer Electronics Show / Tüketici Elektroniği Fuarı) bu yıl Metaverse projeleri damgasını vurdu.

Her yıl ocak ayında Las Vegas'ta düzenlenen fuara Meta'nın (eski adıyla Facebook) da aralarında yer aldığı birçok şirket pandemi sebebiyle katılamadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2021'de yeni adı Meta'yı alarak Metaverse vizyonunu popüler hale getiren şirketin fuara katılmaması, Metaverse takipçilerini hayal kırıklığına uğratmıştı.

Ancak fuarda beklenmedik iki firma bu çılgınlığın bir parçası olduklarını gösterdi. Samsung ve Hyundai fuarda yeni Metaverse vizyonlarını sergiledi.

Bağımsız analist David Danto, CES 2022'deki Metaverse rüzgarını şöyle yorumladı:

CES 2022 için Vegas'ta bir günden az bir süre bulundum ve 'meta' kelimesini sayamayacağım kadar çok okudum ve gördüm.

Hyundai'nin meta vizyonunda Boston Dynamics robotları var

Güney Kore merkezli otomotiv firması Hyundai, geçen yıl robot üreticisi Boston Dynamics'i satın alarak dikkatleri üzerine çekmişti.

CES 2022'de ise firma, hem kendisini hem de Boston Dynamics'i Metaverse çılgınlığının bir parçası haline getirdi. Otomotiv firması, robotların fiziksel ve sanal dünyalar arasında köprü kurmak için kullanılabileceği "Metamobility" adlı projesini tanıttı.

Bu projeyle firma, robotların yardımıyla uzay, zaman ve mesafeyi önemsiz hale getirmeyi amaçladığını ortaya koydu. Tasarımda "dijital ikizler" diye tanımlanan robotlar, kullanıcılara Mars'ta bile gezme imkanı tanıyordu.

CES'te gösterilen videoda bir kız çocuğu ve babası, Boston Dynamics'in fiziksel olarak gerçekten de Kızıl Gezegen'de bulunacak köpek robotu aracılığıyla Mars'ı keşfederken görüldü.
 

Hyundai
Hyundai "Robotik teknolojisiyle insan erişimini genişletmek için buradayız" diyor (Hyundai)


Buradaki fikir aslında Spot'un Kızıl Gezgen'de topladığı veriler ve kaydettiği görüntüler aracılığıyla ikilinin Mars manzarasını gerçek zamanlı deneyimlemesini sağlamaktı.

Gündelik hayata uyarlandığında bu, o anda evde olmayan kullanıcıların sanal gerçeklik gözlüğüyle evcil hayvanlarını besleyebileceği anlamına geliyor. Bu durumda hayvanı asıl besleyen, kullanıcının evindeki Boston Dynamics robotu oluyor.

Hyundai Başkanı Chang Song, yeni Metaverse tasarımını şöyle açıkladı:

Robotlar kendi fiziksel duyularımızın bir uzantısı olacak ve gündelik hayatımızı yeniden şekillendirmemize ve zenginleştirmemize olanak tanıyacak.

Samsung'dan Metaverse hamlesi

CES 2022'nin ilk gününde Samsung, My House (Benim Evim) adını verdiği Metaverse deneyiminin sanal kapılarını açtı.

Şirket, bir Metaverse platformu olan Zepeto aracılığıyla erişilebilen, özelleştirilebilir bir dijital ev inşa etti.
 

Samsung
Firma, My House adını verdiği projeyle CES ziyaretçilerini şaşırttı (Samsung)


Güney Kore merkezli teknoloji firmasının yetkilileri, bu hamlenin "Y ve Z kuşakları için" yapıldığını belirtti.

Samsung, Zepeto'nun geliştirici firması Naver Z'yle geçen yılın ağustos ayında Metaverse ortaklığı kurmuştu. Ortaklık, ünlü K-pop grubu BTS üyelerinin de yer aldığı, oyun benzeri bir uygulama olan Galaxy House projesiyle başlamıştı.

CES'te tanıtılan uygulamada ise Ancak CES sürümü, daha geniş çaplı bir sanal dünya sunuyor: Oyuncular çitle çevrili bir bahçede dolaşabiliyor ve elektrikli süpürgeler, projektörler ve akıllı TV'ler gibi Samsung ürünleriyle dolu özelleştirilebilir bir eve girebiliyor.
 

My House projesi

My House projesinin ilk kez tanıtıldığı fuar 8 ocak'ta sona erecek (Samsung)


Oyuncular ayrıca evlerinin ön bahçelerinde dolaşarak diğerleriyle etkileşime girip ve farklı evleri ziyaret edebiliyor.

 

Independent Türkçe, The Verge, CNET, Webrazzi, BTC Haber

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU