İtalya'da sadece erkek figürlerin bulunduğu meydana, ilk doktoralı kadın felsefecinin heykelini dikme önerisi tartışma yarattı

"Taş heykellerin adandığı figürlerin istisnasız hepsinin erkek olduğu belki de o kadar iyi bilinmiyor"

Elena Lucrezia Cornaro Piscopia, dünyada doktora derecesi alan ilk kadındı (Twitter / UNESCOCourier)

İtalya'da şu anda sadece erkek figürlerin onurlandırıldığı devasa bir meydana dünyada doktora derecesi kazanan ilk kadının heykelinin eklenmesi önerisi, akademisyenler arasında tartışma yarattı.

Yerel meclis üyeleri Simone Pillitteri ve Margherita Colonnello, İtalya'nın en büyük meydanı olan Padova'daki Prato della Valle'ye Elena Lucrezia Cornaro Piscopia'nın bir heykelinin dikilmesini önerdi.

Meydanda şehirden veya şehirle bağlantıları olan önemli tarihi şahsiyetler anılıyor.

Piscopia, 1678'de Padova Üniversitesi'nde felsefe alanında doktora derecesi almış ve dünyada bunu yapan ilk kadın olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat 18. yüzyılın sonlarında meydana önemli figürlerin heykellerini dikme projesi başlatıldığında, Piscopia buna dahil edilmemişti.

Proje bugün itibarıyla birkaç farklı ismin yanı sıra filozoflara, Roma tarihçilerine, doktorlara, gökbilimcilere, Venedikli amirallere ve iki papaya saygı sunulan, 90 bin metrekareye yayılmış 78 taş heykeli içeriyor.

The Guardian'ın haberine göre iki meclis üyesi, şehir konseyine sundukları teklifte, "Taş heykellerin adandığı kişilerin istisnasız hepsinin erkek olduğu belki de o kadar iyi bilinmiyor" ifadelerini kullandı.

Teklif, İtalya'da kamusal alanlardaki tüm heykellerden yalnızca 148'inin kadınlara adandığını ortaya koyan bir sayımın ardından geldi. Araştırmayı kültürel miras sektöründe çalışan Mi Riconosci derneği gerçekleştirmişti.

Teklifte meydanda yeni heykeller için kullanılabilecek boş kaideler bulunduğu belirtildi. Napolyon, Venedik Cumhuriyeti'ni işgal ettiğinde meydandaki heykellerden 10'u yıkılmış ve yalnızca bir kısmının yerine dikilitaşlar yerleştirilmişti.

Teklifi desteklemeyen uzmanlar, fikrin kültürel bakımdan tutarlı olmadığını ve alandaki tarihi yıkımı sergilemek için boş kaidelerin yerinde tutulması gerektiğini savundu.
 


Padova Üniversitesi'nde tarih profesörü Carlo Fumian, teklifi "pahalı ve tuhaf" ve "biraz moda ama kültürel bakımdan tutarsız" olarak niteledi.

Fumian, Il Mattino di Padova gazetesine yaptığı açıklamada anıtları Lego parçaları gibi taşımanın "tehlikeli ve akılsızca bir oyun" olduğunu söyledi.

Tarihçi, "Bunun yerine, halkın üniversitede zaferle duran orijinal (heykeli) keşfetmesini sağlamalıyız" diye ekledi.

The Guardian'a göre sanat tarihçisi Davide Tramarin, meydandaki iki boş kaidenin Napolyon'un birliklerinin yol açtığı tarihsel yıkımın sembolleri olarak kalması gerektiğini söyledi.

Sanat tarihçisi Federica Arcoraci'ninse Prato della Valle'de peşi sıra sadece erkeklere özel heykeller dikilmiş olmasının, "hayatlarımız ve kolektif hayal gücümüz üzerinde bir etkisi" olduğunu söylediği bildirildi.

Arcoraci, "1776 Prato della değer yönetmeliği azizlerin, yaşayan kişilerin ve şehirle hiçbir bağı olmayanların heykellerine izin vermese bile kadınların temsil edilmesini hiçbir zaman yasaklamamıştı" dedi.

Sanat tarihçisi, "Bariz şekilde, bu tarihteki belirli bir eğilimin sonucuydu. Fakat bugün, meydanın tarihi bütünlüğüyle bağlantılı bir proje oluşturmak mümkün" diye ekledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU