Londra'da kadından çok hayvan heykeli olduğu ortaya çıktı

Kentteki yaklaşık bin 500 anıtın 300'ünden fazlası nam sahibi erkeklere ait

Birleşik Krallık'ın eski başbakanlarından Winston Churchill'in Londra'nın Parlamento Meydanı'ndaki heykeli, Siyahilerin Hayatı Önemlidir eylemleri sırasında hedef alınan anıtlar biriydi. Eylemciler heykelin üstüne "Churchill ırkçıydı" yazmıştı (AFP)

Londra'daki hayvan heykellerinin sayısının, nam sahibi kadınların heykellerininkinin iki katı olduğu araştırmayla saptandı.

Birleşik Krallık'ın başkentindeki yaklaşık bin 500 anıtın neredeyse 50'si (yüzde 4'ü) tarihi öneme sahip kadınlara adanmış ve bu düşük sayıdan sadece üçü siyahi veya etnik azınlık kökene sahip kadınlara ait.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Az sayıdaki kadın heykelleri arasında Parlamento Meydanı'ndaki süfrajet Millicent Fawcett anıtı var.

Diğerleri arasında yazar Virginia Woolf, oyuncu Sarah Siddons, casus Noor Inayat Han ve hemşire Mary Seacole'un heykelleri bulunuyor.

Karşılaştırma açısından, Londra'daki toplam heykel sayısının neredeyse 100'ü (yüzde 8'i) hayvanlara ait.

Bin 500 anıtın 300'ünden fazlası (yüzde 20,5'i) tarihte yer etmiş, nam sahibi erkek heykelleri ve bunların birçoğunda figürler at sırtında. Bu da hayvan heykellerinin sayısının arkasındaki itici güç olabilir.

Genel olarak Londra'daki toplam anıt sayısının en az yüzde 79'u her iki cinsiyetten tarihi figürlere adanmış durumda.

Araştırmayı Art UK yürüttü ve finansmanın bir kısmını Londra Belediyesi karşıladı. Bu, Birleşik Krallık'ın başkenti genelindeki kamusal heykel ve anıtların ilk kapsamlı denetimi.

Cuma açıklanan bulgular, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan'ın Londra Belediyesi'nin şehrin simge yapılarını ve anıtlarını başkentin çok kültürlü nüfusunu daha iyi yansıtacak şekilde çeşitlendirme çabasının ilk yöntemi olarak 1 milyon sterlinlik (yaklaşık 13 milyon 208 bin TL) “Anlatılmamış Öyküler” fonunu duyurmasından bir gün sonra geldi.

Başvurusu kabul edilen sanatçılara, Londra'nın çeşitlilik içeren tarihine dikkat çeken sergiler, duvar resimleri ve sokak sanatı yaratabilmeleri için 25 bin sterline (yaklaşık 330 bin 200 TL) kadar hibe verilecek.

Khan şunları söyledi:

Londra'nın çeşitliliği, onun en büyük gücü ancak çok uzun süredir başkentimizin heykelleri, sokak isimleri ve binaları şehrimizin karmaşık tarihini yalnızca sınırlı bir bakış açısından gösterdi.

Kamusal alanımızın Londra'yı bugün olduğu gibi inanılmaz bir şehir yapan herkesin daha eksiksiz bir resmini sunmasını sağlamak için elimden gelen her şeyi yapmaya kararlıyım.

Bu yüzden şehrimizi en iyi tanıyan çeşitli toplulukların, başkentimizin Anlatılmamış Hikayeleri'ne dikkat çekme konusunda öncülük etmesini sağlamak için 1 milyon sterlinlik bir fon başlattım.

Khan'ın Kamusal Alanda Çeşitlilik Komisyonu, Black Lives Matter (Siyahilerin Hayatı Önemlidir) hareketinin en hararetli olduğu sırada köle tüccarı Edward Colston'ın Bristol'deki heykelinin yıkılmasının ardından geçen yıl duyurulmuştu.

Bazı sokak isimleri için “yeni fikirleri” dikkate alabileceğini belirten Khan, komisyonun mevcut heykelleri kaldırmaması konusunda ısrarcı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU