"Elektriğe zam demek, iğneden ipliğe her şeye zam yapılacak demektir"

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya: Hayatın her alanında domino etkisi yaratacak

Fotoğraf: AA

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, enerjiye gelen zamlı fiyatları değerlendirdi. Elektriğe gelen zammın “iğneden ipliğe her şeyin fiyatının artması” şeklinde bir sonucu olacağına dikkati çeken Sakarya, indirim beklenmemesi gerektiğini belirtti.

Sözcü gazetesinden Aytunç Erkin, bugünkü köşe yazısında Sakarya’nın görüşlerine yer verdi.

Sakarya, şunları söyledi:

Elektrik enerjisi üretildiği anda tüketilmesi gereken bir ürün. Üretimi, iletimi, dağıtımı ve tüketimiyle eş zamanlı bir faaliyet olarak yürütülmesi gerekiyor. Merkezi bir planlamayla yürütülmezse de olmaz. İktidar bu faaliyetleri ayrıştırdı. Ayrışan bu faaliyetleri piyasalaştırdınız, ortaya çok karmaşık bir yapı çıktı. Bugün Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) lisans almış 2 bin 500 özel şirket faaliyet gösteriyor. Bütün bu şirketlerin beklentileri, sektöre bakış açıları farklı. Böylesine bir farklılık içerisinde merkezi planlama yapma şansınız yok.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin enerjide çok ciddi bir şekilde ithal kaynak bağımlısı olduğunu belirten Sakarya, şöyle devam etti:

2020 rakamları elimizde: Net yüzde 43.6 ithal kaynak bağımlısı bir ülkeyiz. İthal kaynakta dışa bağımlılık nedeni AKP'nin tercih ettiği politik anlayış. Geçen yıl barajlardaki su seviyesinin düşmesiyle de doğalgaza ciddi bir yönelim oldu. Dolayısıyla 2020'de yüzde 43.6'da olan bağımlılık 2021'de daha yüksek olacak.

"Yediğimiz ekmekten içtiğimiz suya..."

Bunu sadece elektriğe yapılan bir zam olarak görmeyin. İğneden ipliğe her şeye yansıyacak bu elektrik zammı. Yediğimiz ekmekten içtiğimiz suya, giydiğimiz ayakkabıdan gömleğe kadar her türlü mal ve hizmete doğal olarak yansıyacak. Çiftçinin ürününe yansıyacak! Çünkü, toprağını sulamak için elektrik kullanacak. Ödeme güçlüğü içinde olan çiftçi belki de toprağını bırakmak zorunda kalacak. Hayatın her alanında domino etkisi yaratacak.

Sakarya, çözüm önerisini de şöyle sundu:

Elektrik, hava-su gibidir. İktidar ve muhalefetin enerji politikalarını gözden geçirip, toplumda yaratılan bu huzursuzluğu bir anlamda gidermeleri gerekiyor. Elektrik politikasının merkezi ve kamusal alana çekilmesi önemli. Özerk bir kurum tarafından kamusal hizmet anlayışı içinde merkezi planlamayla yürütülmesi.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU