Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne olur TL deyip geçmeyin, bizim paramız çok önemli

Erdoğan, Türkiye'nin salgın yönetimine katkıda bulunan en önemli faktörlerden birisinin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olduğunu söyledi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Raffles Otel'de düzenlenecek programda, 2021 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Türk ekonomisi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme ilkeleri doğrultusunda gelişimini sürdürdüğünü söyleyen Erdoğan, "Türkiye ekonomide kabuk değiştirmekte artık farklı bir lige çıkmaktadır. İhracatçılarımız akıncı ruhuyla çalışmış, istihdam oluşturmuş, üretmiş, ürettiklerini dünyanın hemen her ülkesine satma başarısı göstermiştir. Türk ekonomisin Alperenleri olarak gördüğüm tüm ihracatçılarımızı canı gönülden tebrik ediyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, Türkiye'nin salgın yönetimine katkıda bulunan en önemli faktörlerden birisinin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olduğunu söyledi.

"Türk ekonomisi salgın öncesi seviyelere hızla ulaşmayı başarmıştır" diyen Erdoğan, "Her kriz beraberinde birçok fırsatı da getirir. Tarih boyunca küresel kriz dönemlerini iyi değerlendiren ülkeler çok büyük sıçrama yapma imkanına kavuştular" dedi.

İhracatta yüzde 32,9 artış

"Türkiye ilk defa krizlerin altında ezilen değil, krizleri yöneten hatta fırsata çeviren ülke konumuna gelmiştir" ifadesini kullanan Erdoğan şöyle devam etti:

Bunu gururla açıklıyorum. 2021 toplam ihracatımız geçen yıla göre yüzde 32,9 artışla 225,4 milyar dolar oldu. Bu bir rekordur. 2021 yılında Dış Ticaret açığı yüzde 7,8 azalışla 45,9 milyar dolara geriledi, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83,1'e yükseldi. Bu oranın 2000 yılında sadece yüzde 51 olduğu dikkate alındığında Türkiye ekonomisinin bizim dönemimizde kaydettiği ilerleme çok daha iyi anlaşılacaktır. Şu anda dünya ile yarışıyoruz.  Son 12 ayın 11'inde ihracat rekoru kırdık. 

Türk Lirası ile ticaret gerçekleştirilen ülke sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Erdoğan, "Ne olur TL deyip geçmeyin, bizim paramız çok önemli. İnşallah paramız belirleyici olacak, hiç endişe etmeyin. 2021 yılı itibarıyla 205 ülke ve bölgeye ihracat işlemlerimizi milli paramız ile gerçekleştirdik. Türk Lirası ile yaptığımız dış ticaret hacmi 183 milyar liraya ulaşmıştır" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU