Omicron'u etkisizleştirebilen antikorlar keşfedildi

Araştırmacılara göre bulgular, koronavirüsün sürekli değişiminin üstesinden gelinebileceğini gösteriyor

Omicron varyantı ilk kez kasımda, Botsvana ve Güney Afrika'da tespit edildi (Pixabay)

ABD’deki Washington Üniversitesi’nin liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, Omicron’u ve diğer SARS-CoV-2 varyantlarını nötralize edebilen antikorlar belirledi.

Bu antikorlar, koronavirüsün sivriuçlu proteininin mutasyona uğradıkça değişmeden kalan bir bölgesini hedefliyor.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. David Veesler’a göre "büyük ölçüde nötralize edici antikorların" sivri uçlu protein üzerinde hedef aldığı noktaları belirleyerek, yalnızca Omicron’a değil, gelecekte ortaya çıkabilecek diğer varyantlara karşı da etkili aşılar ve antikor tedavileri tasarlamak mümkün.

Omicron’un hücrelere tutunmak ve bunları istila etmek için kullandığı sivri uçlu proteininde 37 mutasyon mevcut. Bu son derecede fazla bir sayı.

Söz konusu mutasyonların, varyantın neden bu kadar hızlı yayıldığını, aşılanmış kişileri ve daha önce enfekte olanları nasıl yeniden enfekte ettiğini açıklayabileceği düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli bilimsel dergi Nature’da yayımlanan yeni araştırmada virüsün önceki versiyonlarına karşı üretilen antikorlar Omicron üzerinde denendi.

Deneylerde virüsün önceki varyantlarıyla enfekte olmuş veya bunlara karşı aşılanmış kişilerden alınan antikorlar kullanıldı. Araştırmacılar sonunda yeni varyantı nötralize etme yeteneğini koruyan 4 antikor sınıfı belirledi.

Bu sınıfların her birindeki antikorlar, yalnızca SARS-CoV-2 varyantlarında değil, aynı zamanda "sarbecovirüs" adı verilen, yeni koronavirüsle akraba olan virüslerde de bulunan sivri uçlu proteinin 4 belirli alanından birini hedefliyordu.

Protein üzerindeki bu alanların mutasyona uğradığı durumda virüsün hücreye bağlanma yeteneğini kaybedeceği düşünülüyor. Bu nedenle söz konusu alanlar değişmeden kalıyor olabilir.

Veesler, bu tür alanları hedef alacak şekilde tasarlanan aşı ve antikor tedavilerinin, mutasyon yoluyla ortaya çıkan geniş bir varyant yelpazesine karşı etkili olacağını tahmin ediyor:

Bu bulgu bize, sivri uçlu protein üzerindeki büyük ölçüde değişmeden kalan bölgeleri hedef alan antikorlara odaklanarak, virüsün sürekli evriminin üstesinden gelebileceğimizi söylüyor.

 

Independent Türkçe, Washington Üniverstesi, Wionews

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU