NASA'nın "Güneş'e dokunan" uzay aracından nefes kesen görüntüler

Güneş atmosferine giren Parker Solar Probe, yıldızdan gelen plazma akışını, sistemdeki gezegenleri ve Samanyolu Galaksisi'nin merkezini görüntüledi

NASA'nın Güneş'i yakından incelemek için tasarladığı uzay aracı Parker Solar Probe, yıldızın atmosferinde nefes kesen görüntüler kaydetti.

En hızlı ve Güneş'e en çok yaklaşan uzay aracı unvanlı Parker Solar Probe, yıldızın dış atmosferi olarak da bilinen taç kürede uçarak "Güneş'e dokunmayı" başarmıştı.

Uzay aracı, Güneş'in gizemlerini keşfetme amacıyla, "Touch the Sun (Güneş'e Dokun)" adı verilen görev için 2018'de fırlatılmıştı.

Daha fırlatıldığı yıl "Güneş'e en çok yaklaşan yapay cisim" unvanını alan araç, Güneş'in korona diye bilinen atmosferinin daha önce keşfedilmeyen kısımlarını araştırıyor.

Kaydedilen video görüntülerinde Güneş'ten gelen yüklü parçacık akışı gözler önüne seriliyor.

Güneş'e dokunan uzay aracı

NASA birkaç gün önce yaptığı duyuruda, uzay aracının nisan ayında Güneş'e çok yaklaştığı 8. uçuşunda aslında Alfvén kritik yüzeyini geçmiş ve yıldızın atmosferine girmeyi başarmış olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alfvén kritik yüzeyi diye bilinen nokta, Güneş atmosferinin sonunu ve Güneş rüzgarlarının başladığı bölgeyi temsil ediyor.

Şimdiye dek bilim insanları Alfvén kritik yüzeyinin tam olarak nerede başladığından emin değildi. Uzaktan elde edilen gözlemler bu sınırın Güneş'ten 13 milyon 840 bin kilometre kadar öteye uzandığını tahmin ediyordu.

Parker Solar Probe'dan gelen verileri inceleyen NASA araştırmacıları, 8. yakın geçiş sırasında uzay aracının Güneş'e 13 milyon kilometre kadar yaklaştığını tespit etti. Uzay aracının bu noktada karşılaştığı koşullar Alfvén kritik yüzeyini geçtiğini gösteriyordu.

Galaksinin merkezini görüntüledi

Saniyede 147 kilometreye varan rekor hızda hareket eden Parker Solar Probe, 8 ve 12 Ağustos arasında Güneş'e yine çok yaklaştığı 9. uçuşunda çarpıcı görüntüler kaydetmişti.

NASA'nın yeni yayımladığı görüntülerde Güneş'ten gelen plazma dalgalarının uzay aracının kamerasının önünden hızla geçtiği görüldü.
 

Samanyolu Galaksisi
(Grant Tremblay/Twitter)


Astrofizikçi Grant Tremblay'in Twitter hesabından paylaştığı diğer görüntülerde ise Güneş Sistemi'nin gezegenleri ve Samanyolu Galaksisi'nin merkezi de yer aldı.
 

Güneş Sistemi
(Grant Tremblay/Twitter)


Görüntülerin kaydedildiği 9. yakın geçiş sırasında uzay aracı Güneş'ten yalnızca 10,4 milyon kilometre uzakta, yani koronanın daha da içerisindeydi.
 

Dünya
(Grant Tremblay/Twitter)


Güneş bilimi için yeni bir eşik olarak görülen bu yakın geçişlerin, Dünya'nın da yer aldığı yıldız sistemiyle ilgili çok önemli bilgilerin ortaya çıkarılmasını sağlayacağı düşünülüyor.

Güneş'e dönük kısmı yörüngede 1370 derecelik sıcaklığa maruz kalan uzay aracının, 7 yıl boyunca Güneş'in çevresini 24 kez dönmesi planlanıyor.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, NASA, AA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU