Tartışmaya son nokta kondu: Antik Yunanlar zayıf ve hasta bebekleri öldürdü mü?

Araştırmacıya göre Plutarhos’un ortaya attığı düşünce, yıllar içinde birçok kötü amaç doğrultusunda kullanılmıştı

18. yüzyılda yapılan resimde Spartalı yaşlılar yeni doğmuş bir bebeği teftiş ederken tasvir ediliyor (Wikimedia Commons)

Ünlü Yunan filozof Plutarhos'un Antik Yunan toplumunda zayıf veya engelli bebeklerin öldürüldüğü iddiası araştırıldı.

Plutarhos MS 100 civarında yazdığı Lykurgos'un Hayatı adlı biyografik eserinde, o zamandan 700 yıl önce Antik Yunan devleti Sparta'da yeni doğan bebeklerin teftiş için bir ihtiyar heyetine teslim edildiğini söylemişti.

Filozof, "zinde ve güçlü" bebeklerin hayatta kaldığını ama zayıf ve engelli olduğu tespit edilenlerin "doğal hayatlarını yetersiz donanıma sahip olarak yaşamanın ne kendileri için ne de şehir için daha iyi olmadığı gerekçesiyle"  dışarıda ölüme terk edildiğini öne sürmüştü.

Yaklaşık 2 bin yıl sonra bu hikaye Antik Yunan toplumuna dair yaygın bir fikir haline geldi. Bilim insanları bile o dönemde engelli çocukların açık havada bir yerde terk edildiğini varsaydı.

ABD'deki Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nden klasik dönem tarihçisi Debby Sneed, bu varsayımı sınamak için o zamanın diğer edebi eserlerini ve arkeolojik kanıtları gözden geçirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akademik dergi Hesperia'da yayımlanan bulgular, Antik Yunan'da çeşitli fiziksel bozukluklarla doğan bebeklere yardım etmek ve onları barındırmak için "olağanüstü önlemler" alındığına işaret etti.

Sneed, "Engelli bebekleri öldürmek veya ifşa etmek ne yasal olarak zorunluydu ne de eski Yunanistan'da tipikti" ifadelerini kullandı:

Aksini iddia eden, eleştiri niteliği taşımayan (ve asılsız) ifadeler hem tehlikeli hem de zararlı.

Söz konusu bulgular, Atina'daki bir kuyuda 400'den fazla bebeğin iskeletlerinin bulunduğu 1931 tarihli bir arkeolojik keşfin yeniden analiz edilmesiyle desteklendi.

Çoğunlukla birkaç günlük olan bu bebekler, seçilerek öldürüldüklerine dair herhangi bir kanıt taşımıyordu ve sayıları da o dönemde dünyanın farklı yerlerindeki bebek ölüm oranlarına uygundu.

Yunanistan'daki diğer kazılar, engelli bebekleri beslemek için kullanıldığı düşünülen küçük, küresel seramik şişeleri de ortaya çıkarmıştı.

Ayrıca, yarık damaktan ve diğer engellerden mustarip yetişkinlerin yer aldığı figürler ve başka sanat eserleri de göze çarpıyordu.

Sneed, "İnsanların bebekleri aktif olarak öldürmediğine dair çok sayıda kanıtımız var" dedi:

Ama öldürdüklerine dair hiçbir kanıt yok.

Sneed ayrıca Plutarhos'un ortaya attığı bebek öldürme düşüncesinin yıllar içinde birçok kötü amaç doğrultusunda kullanıldığını vurguladı.

Bu amaçlar içinde Nazilerin, engellileri öldürmeyi haklı çıkarma girişimleri de yer alıyordu.

 

Independent Türkçe, Science, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU