Afganistan'da öğretmenler, Taliban'ın yasağını delerek kız çocuklarına gizlice eğitim veriyor

"Eğer Taliban yaptıklarımı fark ederse beni çok sert şekilde cezalandırır ama korkmuyorum"

Bazı öğretmenler, kız çocuklarını kendi evlerine alarak gizlice eğitim veriyor (Paula Bronstein/Wall Street Journal)

Afganistan'da öğretmenler, Taliban'ın yasağına rağmen kız çocuklarına gizlice eğitim veriyor. 

15 Ağustos'ta başkent Kabil'e girip ülkenin kontrolünü ele geçiren Taliban, eylülde okulları yeniden açarken 11-12 yaşından büyük kız çocuklarının okula gitmelerini yasaklamıştı.

Fakat ülkedeki bazı öğretmenler, buna rağmen kız çocuklarının eğitimlerine devam etmesi için gizlice çalışıyor.  

Kendini Feyza olarak tanıtan bir öğretmen, "Sadece evde otururlarsa depresyona girerler ya da cep telefonu bağımlısı olurlar. Onlara bir gün okulların açılacağına dair umut vermemiz lazım" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sabahları okula gidip 7-8 yaşındaki oğlan çocuklarına ders veren 56 yaşındaki öğretmen, öğlenleri de kendi evinde kız çocuklarıyla gizlice ders işliyor.  

Feyza'ya oğlu Ferhat da yardım ediyor. 22 yaşındaki genç, ellerinden geleni yaptıklarını belirtirken "Böyle küçük sınıflar sorunu çözemez. Okullar yeniden açılmalı" ifadelerini kullandı.

Pashtana Durrani ise bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında kız çocuklarına eğitim veriyor.

Yaklaşık 100 öğrenciye hem çevrimiçi hem de yüz yüze hibrit eğitim verdiğini belirten Durrani, "Eğer bu ivmeyi kaybedersek kadın doktorlar, mühendisler ve ebeler olmayacak" dedi.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid ise eğitimle ilgili durumun finansal olduğunu savunarak "Kız çocuklarının ve genç kadınların okullara ya da üniversitelere yeniden gitmesini sağlamaya yönelik sorunlardan biri de ekonomiyle ilgili. Bize yaptırım uygulayınca, süreci daha da dengesizleştiriyorsunuz" demişti.

ABD, ülkeden çekildikten sonra Afganistan'ın uluslararası bankalardaki hesaplarını bloke etmiş, Afganistan Merkez Bankası'ndaki yaklaşık 9 milyar doları (yaklaşık 107 milyar TL) da dondurmuştu.
 

afganistan-öğrenci-paula-bronstein-wall-street-journal.jpg
Gizlice derslere katılan 16 yaşındaki Yasemin, "Eğitim temel bir hak" dedi (Paula Bronstein/Wall Street Journal)


Ayrıca Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, iki hafta önceki açıklamasında ülkedeki kız çocuklarının yüzde 75'inin okula dönüp eğitime devam ettiğini öne sürmüştü.

Son 20 yılda ülkedeki okuryazarlık oranında artış kaydedilse bile Birleşmiş Milletler'in 2019'da açıkladığı verilere göre kız çocuklarının yalnızca yüzde 40'ı ilkokulu tamamlamış durumda. Erkeklerdeyse bu oran yüzde 70 civarında.

Kendisini Nasser olarak tanıtan bir okul müdürüyse, başta Taliban'ın kurallarına uyduğunu fakat sonra kızlarının eğitim görmesini talep eden birçok veliden telefon aldığını söyledi.

Kabil'deki bir okulda görev yapan 28 yaşındaki Nasser, bunun üzerine okula gitmesi yasaklanan 7. sınıf ve 10. sınıf arasındaki kız çocuklarından yaklaşık 50'sini gizlice derslere sokmaya başladı. Nasser, "Eğer Taliban yaptıklarımı fark ederse beni çok sert şekilde cezalandırır. Fakat davranışlarımın sorumluluğunu alıyorum. Korkum yok. Kız çocuklarının eğitimlerine devam etmesini istiyorum" dedi.

Yaklaşık bir aydır gizlice derslere katılan Yasemin ise "21. yüzyılda kız çocuklarının eğitim görmesini yasaklamak akla hayale sığmaz bir şey" ifadelerini kullandı.



Independent Türkçe, Wall Street Journal

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU