Taliban: Afganistan'daki kız çocuklarının yüzde 75'i okula döndü

Dışişleri Bakan Vekili Muttaki siyasi görüşü veya cinsiyeti yüzünden bir kişinin bile işten atılmadığını öne sürdü

Afganistan'daki tek yatılı kız okulu Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinin ardından Ruanda'ya taşındı (Reuters)

Afganistan'daki Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki dün yaptığı açıklamada, ülkedeki kızların yüzde 75'inin okula dönüp eğitime devam ettiğini ifade etti.

Taliban ülkede kontrolü sağladıktan sonra ılımlı mesajlarıyla yeni bir profil çizmeye çalışmış ve kadınların çalışmayla eğitim haklarının engellenmeyeceğini açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak dünya basınında kızların okula gitmesine izin verilmediğine dair pek çok haber çıkmıştı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Müdür Yardımcısı Omar Abdi geçen ay yaptığı açıklamada Belh, Cüzcan, Samangan, Kunduz ve Uruzgan vilayetlerinde kız çocuklarının ortaokula devam etmesine izin verildiğini söylemişti.

Abdi, Taliban yönetiminin ülkenin her yerinde kız çocuklarının orta dereceli okullara gitmesine izin vereceği açıklamayı "bir veya iki ay sonra" yapacağını belirtmişti.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Muttaki ise kızların yüzde 75'inin okula döndüğünü iddia etti.

Muttaki, ülkenin varlıklarına el koyan Batılıların kızların eğitimi için çağrı yapmasının iki yüzlülük olduğunu ifade etti. Dışişleri Bakan Vekili, varlıkların dondurulması yüzünden öğretmen maaşlarını ödemede zorlandıklarını vurguladı.

Muttaki, siyasi görüşü veya cinsiyeti yüzünden bir kişinin bile işten atılmadığını da öne sürdü

"Gelecekteki bir ihtimal için cezalandırılıyoruz" diyen Dışişleri Bakan Vekili, kendilerinden beklenen reformların baskıyla değil barışçıl bir şekilde yapılabileceğini belirtti.

 

Independent Türkçe, Dawn, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU