Fosili keşfedilen "4 ayaklı yılanın" aslında yılan olmadığı ortaya çıktı

"Ekibimizin ana bulgusu, Tetrapodophis amplectus'un aslında bir yılan olmadığı ve yanlış sınıflandırıldığı"

Tetrapodophis amplectus'un sığ sularda küçük balıklar ve deniz böcekleriyle yaşadığı düşünülüyor (Julius Csotonyi)

Paleontologların 2015'te bulduğu 4 ayaklı yılan fosilinin aslında yılan olmadığı ve yanlış sınıflandırıldığı ortaya çıktı.

Yunancada 4 ayaklı yılan anlamına gelen Tetrapodophis amplectus adı verilen fosilin keşfi, paleontologlar arasında büyük heyecan yaratmıştı.

Zira bilim insanları yılanların evrimsel geçmişini aydınlatmak için uzun zamandır 4 ayaklı yılan kalıntısı arıyordu. Bu fosilin kertenkeleler ve yılanlar arasındaki kayıp halka olduğu düşünülmüştü.

Öte yandan Journal of Systematic Paleontology adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni araştırma, fosilin 110 milyon yıl önce yaşadıktan sonra soyu tükenmiş bir deniz kertenkelesi türüne ait olduğunu gösterdi.

Kalıntıları yeniden analiz eden, Alberta Üniversitesi'nde görevli paleontolog Michael Caldwell, "Ekibimizin ana bulgusu, Tetrapodophis amplectus'un aslında bir yılan olmadığı ve yanlış sınıflandırıldığı" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yılanların geçmişte ayak gibi uzuvlara sahip olduğu fikri paleontoloji camiasında uzun süredir kabul görüyor. 2006'da keşfedilen, yaklaşık 95 milyon yaşındaki Najash rionegrina adlı yılanın iki arka uzvunun bulunması da bu fikri desteklemişti. Bilim insanları bu fikri doğrulayan başka fosiller bulduklarını da ifade etmişti.

Paleontologlar bu nedenle fosil kayıtlarının 4 bacaklı kayıp parçasını uzun süredir arıyordu ve 2015'te bulunan Tetrapodophis amplectus buna çok uygun bir adaydı.

Ancak Caldwell, Omurgalı Paleontolojisi Derneği'nin  Ekim 2016'da yapılan toplantısında da bu fosilin bir yılana ait olmadığına dair şüphelerini dile getirmişti.

O zamandan beri fosil üzerinde çalışan Caldwell ve meslektaşları, fosilin özellikle dişlerinin ve kafatasının yılan anatomisiyle uyumlu olmadığını tespit etti. Ayrıca yılan fosillerinde görülen büyük karın pullarının bu fosilde yer almadığı anlaşıldı.

Dahası, fosilin karın bölgesinde balık kılçığına benzeyen kalıntılar tespit edildi. Bu da hayvanın suda yaşadığını ve balıklarla beslendiğini gösteriyordu.

Cadwell'e göre ekibin elde ettiği tüm veriler, fosilin bir deniz kertenkelesine ait olduğunu ortaya koyuyor:

Anatomisinin tüm yönleri, Kretase devrinde yaşamış, Dolichosaurs diye bilinen soyu tükenmiş deniz kertenkelelerinde gözlemlenen anatomiyle tutarlı.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, SciNews

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU