Dünyada ekonomiye destek paketleri azalırken, Japonya 490 milyar dolarlık yardım paketi hazırladı

Sözkonusu yardım paketiyle, salgından etkilenen işletmelere, maddi sıkıntı yaşayan aile ve gençlere destek olunması amaçlanıyor

Fotoğraf: Reuters

Japonya, koronavirüsün ekonomik etkileri ile mücadele etmek için 55,7 trilyon yen  (490 milyar dolar) harcama içeren yeni bir yardım paketi açıklayacak.

Japonya'nın bu adımı, tüm dünyada ülkelerin ekonomiye verdikleri destekleri azaltmaya başlaması eğiliminde olduğu bir dönemde atıldı.

Paket kapsamında yıllık geliri 9,6 milyon yenden (84 bin dolar) düşük hanelerdeki 18 yaş ve altı çocuklara 100 bin yen (875 dolar) mali destek verilecek.

Salgından etkilenen ülke geneli küçük işletmelere 2,5 milyon yene (21 bin 900 dolar) kadar finansal destek sağlanacak.

Maddi sıkıntıda yaşayan aile ve öğrencilere yönelik, paket içerisinden toplamda 2 trilyon yen (17,5 milyar dolar) dilim tahsis edilecek.

"My Number" kimlik kartına sahip bireylere, tüketim piyasasının hareketlendirilmesi amacıyla 20 bin yenlik alışveriş kuponları verilecek.

Bakım işçileri, çocuk yuvası çalışanları, hemşirelerin aylık maaşları yükseltilecek ve iç turizmi canlandırmak üzere "Seyahate Çık" kampanyası başlatılacak.

Ayrıca yeni yardım paketi ülkenin zaten zor durumda olan ekonomisine yeni bir yük getirecek.

Ekonomistler 18 yaş ve altındaki gençlerin yaşadığı hanelere nakit yardımı yapılması gibi yardımların salgınla alakalı olmadığı için eleştirildiğini ve ülkenin yeni tahvil ihracına gitmesine neden olacağını söyledi.

Devasa boyutta bir harcama kalemi içeren yardım paketi geçmişte ekonomide muhafazakar adımlar atmasıyla bilinen Başbakan Fumio Kishida'nın ekonomiyi yeniden canlandırmaya ve varlığın hanelere yeniden dağılımına odaklanacağı anlamına geliyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU