Yoksul ülkelerden iklim değişikliği zararları için zengin ülkelere ödeme çağrısı

Yoksul ülkeler daha önce dünya güçleri tarafından taahhüt edilen 100 milyar doları tahsil etmekte zorlanmıştı

Çevre aktivistleri Glasgow'da düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) sırasında zengin ülkelerin daha önce taaahüt ettikleri 100 milyar dolarlık ödeme konusunda çkarıla nzorlukları protesto etti / Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde yoksul ülkeler zengin ülkelere küresel ısınmanın neden olduğu, güçlü fırtınalar, kuraklık ve sellerin verdiği zararla artmaya devam eden hasarlar için ödeme yapma çağrısında bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Glasgow'daki BM İklim Zirvesi'nde yürütülen bu kampanya ile iklim konusunda hassas ekonomilere yüz binlerce dolar yardımda bulunulmasını talep ediliyor. Ancak yoksul ülkeler daha önce dünya güçleri tarafından taahhüt edilen 100 milyar doları tahsil etmekte zorlanmıştı.

Gelişmekte olan ülkelerin fosil yakıt kullanımını bırakması ve gelecekteki daha yüksek sıcaklıklara hazırlanabilmesi için daha önce taahhüt edilmiş maddi yardımlar, yoksul ülkelerin küresel ısınma konusunda en az sorumluluk sahibi ülkeler olması kabul edilerek teklif edilmişti.

Yoksul ülkeleri temsilen iklim zirvesindeki müzakerelere katılan Climate Action Network danışmanlarından Hatjeet Singh, "Önlem alma ve uyum sağlama konusunda oldukça geç kaldık ve şimdi büyük çapta zarar ve hasarla karşı karşıyayız" dedi.

Şu ana kadar tartışmaların bildiride "zarar ve hasar" ifadelerine yer verilmesi konusuna odaklanıldığını belirten Singh, potansiyel maliyeti ve yasal sonuçları açısından endişeli olan ABD, AB ve diğer gelişmiş ülkelerin talebe direndiğini söyledi.

Gelişmiş ülkeler ödeme konusunda isteksiz

Alman Ekonomik Kooperasyon ve Kalkınma Bakanlığı Başkanı Juergen Zattler, AB önlem ve uyum yardımından ayrı olarak zarar ve hasar yardımında da bulunmayı düşünmeli mi sorusuna yanıt olarak, bu soru için henüz erken olduğunu söyledi.

Zattler, iklim zirvesinde "Tartışmaların şu anda bu noktada olduğunu düşünmüyorum" dedi ve ekledi:

Henüz zarar ve hasarın net bir şekilde ne anlama geldiğini, iklim değişikliğine uyumdan nasıl bir farkı olduğunu bilmiyoruz

Ekonomistler iklim değişikliği kaynaklı hava durumları nedeniyle oluşan hasarı düzeltme maliyetinin 2030'a kada yıl başına 400 milyar dolar olacağını öngörüyor. Kalkınma ajansı Christian Aid, iklim hasarının yoksul ülkeleri 2050 yılına kadar Gayri Safi Yurt İçi Hasılasının (GSYH) beşte biri kadar maliyeti olabileceğini öngörüyor.

190 ülke ve organizasyondan "kömürden çıkış" için koalisyon

İklim değişikliğinin en büyük sorumlusu kömürden çıkış için BM iklim zirvesinde 190 ülke ve organizasyon koalisyon oluştururken aralarında Polonya, Ukrayna, Mısır, Fas, Şili ve Vietnam'ın olduğu 18 ülke kömürü elektrik sistemlerinden çıkaracağına yönelik taahhüt açıklamıştı.

Paris Anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sonlandırmak için temiz enerji dönüşümünün mevcut duruma göre 4 ila 6 kat daha hızlı gerçekleşmesi gerekiyor.

Çin, "gelişme aşamasında" olduğu gerekçesiyle karbon emisyonunu savunuyor

Glasgow'daki iklim zirvesinde açıklama yapan Çin’in iklim özel temsilcisi Şie Cınhua, ülkesinin "özel bir gelişme aşamasında" olduğu gerekçesiyle karbon emisyonunu savundu.

İlerleyen süreçte karbon emisyonunun azaltılabileceğini belirt Şie Cınhua, ülkesinin kömürle çalışan termik santrallere olan bağımlılığını mevcut durumdan daha hızlı dizginleyemeyeceğini belirterek "Sadece söz vermiyoruz, verdiğimiz sözleri gerçek eylemlerle yerine getiriyoruz" dedi.

 

Reuters, AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU