CDC araştırdı: mRNA aşıları doğal bağışıklıktan 5 kat fazla koruyor

"Bu veriler, Kovid-19'a karşı yalnızca doğal bağışıklığa güvenmektense aşı olmanın daha üstün koruma sağladığına dair güçlü kanıtlar sunuyor"

Uzmanlar, Kovid-19'u geçirenlerin de aşı olmasını tavsiye ediyor (Reuters)

ABD'nin en yetkili sağlık kurumlarından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) yeni araştırmasına göre aşılar, Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatırılma riskini doğal bağışıklıktan daha çok azaltıyor.

Bulgular, hastaneye yatışı önlemede aşının sağladığı bağışıklığın, hastalığa yakalanıp iyileşerek elde edilen doğal bağışıklıktan 5 kat etkili olduğunu ortaya koydu.

CDC’nin Morbidity and Mortality Weekly Report adlı haftalık dergisinde yayımladığı çalışmada ABD’nin 9 eyaletindeki 187 hastaneden gelen veriler analiz edildi.

200 binden fazla hastanın bilgilerinin yer aldığı bu veriler içinde Kovid nedeniyle hastaneye yatırılan 7 bin kişi, çalışmada aranan kriterlerle uyumluydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi, Kovid-19’u atlatan ve daha sonra aşı olmayıp hastalığa yeniden yakalanan kişilerle aşılarını tamamlamış ve daha önce hiç Kovid geçirmemiş bireyleri karşılaştırdı.

Bulgular, aşılarla elde edilen bağışıklığın, doğal bağışıklıktan 5,49 kat daha koruyucu olduğunu ortaya koydu. Aşılar hastaneye yatırılma riskini önlemede daha etkiliydi.

CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky, "Daha önce enfeksiyon geçirenler için de Kovid-19 aşısının önemli olduğunu gösteren yeni kanıtlarımız var" diye konuştu:

Kovid-19'u durdurmanın en iyi yolu, aşı olmak, maske takmak, sık sık el yıkamak, fiziksel mesafe koymak ve hastayken evde kalmak gibi hastalık önleme faaliyetleridir.

CDC’nin araştırmasına dahil edilen aşılar, Moderna’nın ve Pfizer/BioNTech’in mRNA teknolojili aşılarıydı.

Bu nedenle bulguların, mRNA aşılarının vücutta yüksek düzeyde antikor oluşturduğunu gösteren ve laboratuvar ortamında elde edilen diğer kanıtlarla tutarlı olduğu ifade edildi.

Bunun yanında hastanın yaşı arttıkça aşıların koruma düzeyinin de arttığı saptandı. 65 yaşından büyük yetişkinlerin verilerinin analizi, mRNA aşılarının bu grupta hastaneye yatışı önlemede doğal bağışıklık tepkisinden yaklaşık 20 kat daha etkili olduğunu gösterdi.

Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden aile hekimliği profesörü Shaun Grannis, bulguları şöyle yorumladı:

Bu veriler, Kovid-19'a karşı yalnızca doğal bağışıklığa güvenmektense aşı olmanın daha üstün koruma sağladığına dair güçlü kanıtlar sunuyor.

 

Independent Türkçe, Newsweek, Science Daily

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU