Türk ve Suriyeli ressamları buluşturan sergi: İki Kültür Dört Renk

İki ülkenin sanatçılarını bir araya getiren karma resim sergisi 20-22 Haziran tarihleri arasında İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Plato Sanat'ta düzenlenecek

Fotoğraf: AA

İki Kültür Dört Renk adlı sergide Türk sanatçılar Kadir Ablak ve Huri Kiriş ile Suriyeli sanatçılar Abdullatif Aljeemo ve Khayyam Zedan'ın eserleri yer alacak.

20 - 22 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek sergiden elde edilecek gelirin bir bölümü Türkiye Meme Vakfı’na (Meva) bağışlanacak.

 

Karma Resim Sergisi. Independent Türkçe.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Plato Sanat'taki sergide eserleri yer alacak sanatçılardan Huri Kiriş, şu sözleri söyledi:

Damsco Group bu sergi fikriyle geldiğinde çok memnun oldum çünkü hem komşu bir ülkenin sanatçılarıyla çalışmanın heyecanı hem de coğrafyamızın kaderimizi birleştirmesi gibi bir durumda bulunmamız bu sergiyi benim için ilginç kılıyor. Bunun dışındaki en önemli ve bence en değerli sebep, bu serginin aynı zamanda bir bağış organizasyonu olması. Türkiye Meme Vakfı'na (Meva) ve ihtiyaç içindeki mülteci çocuklara bir yardımımızın dokunabileceği fikri beni gerçekten motive ediyor. Çok uzun süre kadın sorunları üzerine ve son zamanlarda da mülteci krizi üzerine çok çalışmış bir sanatçı olarak çorbada tuzumun olması benim için çok değerli. Zaten sergiye katıldığım resimlerin de ana fikri göç, yeni topraklar, umut ve belirsizlik. Bu vesileyle bu organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederim.

 

Huri Kiriş instagram.jpg
Huri Kiriş / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Sosyal gerçekçiliği çağdaş bir bakış açısı ile yorumlayan Kadir Ablak ise kentlerin anatomisini tuvallere yansıtırken, kalabalıklar içerisinde yalnızlaşan insan figürüne dikkat çekiyor.

 

Kadir Ablak. kadirablak.com_.jpeg
Kadir Ablak / Fotoğraf: kadirablak.com

 

Kişilerin yaşam alanları üzerinden insani duyguları vurgulayan sanatçı, kent kültüründe bireyselleşen hayatları yansıtırken yok olmaya başlayan insani duygulara fırçasıyla hayat veriyor.

 

Kadir Ablak. resim..jpg
Kadir Ablak tablosu / Fotoğraf: kadirablak.com 

 

Soyut eserleri ile bilinen Suriyeli ressam Khayyam Zedan ise bulunduğu coğrafyadaki zorlu yaşam koşulları, kaos ve acıyı resmederken geleceğe dair taşıdığı umut ışığını da tuvallere yansıtıyor.

 

Khayyam Zedan sergi.jpg
Khayyam Zedan / Fotoğraf: Khayyam Zedan Artworks

 

Khayyam zedan. tablo. facebook..jpg
Khayyam Zedan tablosu / Fotoğraf: Khayyam Zedan Artworks

 

Eserlerinde duyguların ortak olmasına vurgu yapan Abdullatif Aljeemo ise "Dünyanın neresinde olursa olsun, her kim, kaygı, endişe ve yaşama güçlüğü çekerse, bu, tüm dünyanın endişesi olmalıdır" diyor ve resimlerinde coğrafi sınırları ortadan kaldırarak insani duygulara odaklanıyor.

İki Kültür Dört Renk sergisinin küratörlüğünü ise Mehmet Lütfi Şen üstleniyor. Şen, serginin geçmişe ve bugüne dair imgelerin sanatçılar eliyle hem poetik hem de politik bir izlekten bakılmasına, ayrıca mekan, şehir, hafıza, doğa ve hız gibi bireyi çevreleyen unsurların farklı yorumlamalarla izlenmesine imkan hazırladığını belirtti.

 

Mehmet Lütfi Şen- sergi AA.jpg
Mehmet Lütfi Şen / Fotoğraf: AA

 

Serginin ev sahipliğini üstlenen Damsco Group Yönetim Kurulu Başkanı Mohannad Al Masre ise "Sanat, hayatımızda her zaman önemli bir unsur olmuştur ve her zaman inançlarımızda ve fikirlerimizde iyimserlik ve ilerleme sağlamıştır" şeklinde konuştu.

 

Mohannad Al Masre - Damsco.jpg
Mohannad Al Masre / Fotoğraf: Damsco

 

20 Haziran Perşembe günü başlayacak sergi, 22 Haziran Cumartesi akşamına kadar gezilebilir.

 

Huri Kiris 3.jpg
Huri Kiriş tablosu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU