Avustralya yasağa hazırlanıyor: "Çocuklar ailelerinden sosyal medya izni alacak"

Eğer tasarı kanunlaşır ve şirketler buna uymazsa milyonlarca dolarlık ceza ödeyecekler

Sosyal medya şirketleri, kullanıcılarının akıl sağlığını hiçe sayarak kâra odaklanmakla suçlanıyor (AP) 

Okyanusya ülkesi Avustralya, bugün kamuoyuna duyurulan Çevrimiçi Gizlilik Tasarısı'nı tartışıyor. 

Yasa tasarısı; Facebook, Whatsapp, Reddit, Bumble gibi sosyal medya platformlarının, kullanıcılarının yaşını öğrenmesi için tüm makul adımları atmasını öngörüyor.

Çevrimiçi gizlilik vurgusu yapılan metinde, şirketlere veri toplama sırasında çocukların çıkarlarını korumayı öncelik haline getirme görevi de veriliyor. 

Şirketler, 16 yaşın altındaki çocukları bu platformlarda ailelerinden izinsiz bir şekilde barındırmaları halinde 10 milyon Avustralya dolarına (yaklaşık 73 milyon lira) kadar ceza ödeyecek. 

Başsavcı Michaelia Cash, yaptığı açıklamada, "Avustralyalıların verileri ve gizliliğinin korunmasını ve dikkatle ele alınmasını sağlıyoruz. Yasa tasarımız, bu standartlara uymayan şirketlerin ağır bir şekilde cezalandırılacağı anlamına geliyor" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eğer bu tasarı yasalaşırsa, Avustralya sosyal medya kullanımı sırasında yaş kontrolü konusunda en katı ülkelerden biri haline gelecek. 

Genelde bilgi teknolojisi endüstrisine hakim en büyük şirketler için kullanılan "Big Tech"e karşı daha önce de adımlar atan ülke, internetteki yanlış bilgilere ve hakaretlere savaş açtığını açıklamıştı. 

Yılın başlarında sosyal medya şirketlerinin haber içerikleri için para ödemesini öngören yasayla, Google ve Facebook gibi devlerin haber kuruluşlarıyla anlaşma imzalaması sağlanmıştı. 

Büyük internet şirketlerini platformlarında paylaşılan haberlerle ilgili ilk kez ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya bırakan yasanın, başka ülkelerdeki benzer düzenlemelere emsal oluşturabileceği düşünülüyor.


Independent Türkçe, Reuters, CNN International, AA

DAHA FAZLA HABER OKU