ABD'de iki koronavirüs hastası, İvermektin kullandıktan sonra yaşamını yitirdi

ABD'liler, Facebook'ta ilacı aramaya devam ediyor

FDA, İvermektin kullandıktan sonra çok sayıda kişinin hastaneye kaldırıldığını açıklamıştı (Reuters)

ABD'de at ve inek gibi çiftlik hayvanlarının parazit tedavisinde kullanılan İvermektin adlı ilacın Kovid-19 tedavisinde de kullanılmasının yarattığı tehlike sürüyor.

New Mexico eyaletinde geçen hafta iki koronavirüs hastasının İvermektin kullandıktan sonra yaşamını yitirdiği açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyaletin Sağlık Bakan Vekili David Scrase, kimlikleri açıklanmayan hastaların birinin 38, diğerinin 79 yaşında olduğunu söyledi. İlacın, hastalardan birinde böbrek yetmezliğine neden olduğu kaydedildi.

ABD'de yetkili kurumlar, söz konusu ilacın koronavirüse karşı kullanımına dair uyarıyor. Zira bazı bilim insanlarının geçen yıl, İvermekt'in koronavirüse iyi geldiğini öne sürmesinin ardından bazı kişiler kendi kendine ilacı kullanmaya başlamıştı.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) 21 Ağustos'ta, ilacın Kovid-19'a karşı kullanılmamasını istemişti:

Siz at veya inek değilsiniz. Hey hepiniz, biz ciddiyiz. Yapmayın!

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) de 5 gün sonra benzer şekilde doktorları ve halkı İvermektin'e dair uyarmıştı.

Facebook'ta İvermektin grupları

ABD'liler bütün bu uyarılara rağmen sosyal medya platformu Facebook'ta İvermektin aramaya ve ilacın nasıl kullanılacağı hakkında konuşmaya devam ediyor.

New York Times'ın haberine göre Facebook, ilaçla ilgili 25 grubu kaldırdı. Ancak toplam üye sayısı yaklaşık 70 bin olan onlarca grup faaliyetini sürdürüyor.

Bazı gruplarda yöneticiler, platformun otomatik içerik denetleme mekanizmasına yakalanmamak için üyelere taktik veriyor. Bunlar arasında konuyla ilgili kelimeleri yanlış yazma veya şırınga emojisini kullanmama gibi tüyolar var.

Haberde, bazı grupların daha rahat konuşmak için Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarına geçtiğine de dikkat çekildi.

 

Independent Türkçe, New York Post, New York Times, Euronews Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU