Taliban hükümeti had ve idam cezaları uygulamaya devam ediyor

Pakistan hükümeti, Taliban'ı, infazlar konusunu birinci öncelik olarak belirlememeye ya da en azından halka açık infazlara başvurmamaya çağırdı

Afgan Bakan Molla Nureddin el-Turabi / Fotoğraf: AP

Taliban hükümetinde üst düzey bir bakan olan Nureddin el-Turabi, dün Kabil'deki medyaya yaptığı açıklamada, Kabil'deki Taliban hükümetinin küçük suçlular olarak adlandırdıkları kişilere el-ayak kesilmesi ve kırbaçlama, katillere ise kafaya kurşun sıkarak idam cezası uygulanmasına başlamayı planladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'a yaptırım uygulanmasına yol açabileceği için Taliban'a özellikle halka açık infazlara başvurmamasını tavsiye etti.

Pakistan hükümeti, Taliban'ı, infazlar konusunu birinci öncelik olarak belirlememeye ya da en azından halka açık infazlara başvurmamaya çağırdı.

Hareketin kurucularından Afgan Bakan Molla Nureddin el-Turabi, Kabil'de Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Taliban'ın kararları hakkında kimsenin yorum yapmasını kabul etmeyeceğiz. Kimsenin bize ne olduğunu söylemesine izin vermeyeceğiz. Biz sadece İslam'a uyacağız" dedi.

Pakistan hükümeti, bazı ülkelerin Taliban’a karşı çıkmak için bahane araması sebebiyle bu eğilimin uluslararası alanda bir tepkiye yol açabileceğine inanıyor.

Molla Nureddin el-Turabi, geçmişte Taliban'ın bazen bir stadyumda kalabalıklar önünde gerçekleşen infazlarına karşı bir öfke duyulmadığını belirterek, dünyayı Afganistan'ın yeni yöneticilerine müdahale etmemeleri hususunda uyardı.


Öte yandan, Taliban hükümeti, hareketin Kabil'i ele geçirmesinin ardından farklı şehirlerde patlak veren halk protestolarının bastırılması da dahil olmak üzere Afgan halkıyla nasıl başa çıkılacağı konusunda derinden bölünmüş durumda.

Taliban bazen kalabalığa ateş açarak karşılık verdi ve farklı şehirlerde çok sayıda protestocuyu öldürdü. Taliban, 1990'lardaki önceki hükümeti sırasında kafaya kurşun sıkarak idam etmek idam etmek, el-ayak kesmek ve kırbaçlamak türlerinden pek çok halka açık infaz gerçekleştirdi.
 


Diğer yandan Taliban hükümeti, uluslararası toplumu hükümetlerini tanıyarak onları desteklemeye çağırdı. Ayrıca Pakistan, Rusya ve Çin de Taliban hükümetine destek çağrısında bulundu.

Ancak Pakistanlı yetkililer Kabil’deki infazlar hususunda Washington’un Pakistan’a baskı uygulamasından dolayı bu infazların devam etmesi durumunda Pakistan'ın Taliban'ı desteklemeye devam etmesinin zor olacağını belirtiyorlar.


Şimdi altmışlı yaşlarının başında olan Taliban Bakanı Nureddin el-Turabi, önceki Taliban yönetimi sırasında Adalet Bakanı ve İyiliği Emredip Kötülükten Sakındırma Bakanı olarak görev yaptı.

El-Turabi, medyaya yaptığı açıklamada, infazın bu sefer halka açık olmayabileceğini söyledi. Geçmişte Taliban, infazları Kabil'deki stadyumlarda gerçekleştiriyordu.


El-Turabi, davalara bakacak hakimler arasında bu sefer kadınlar da bulunacağını, ancak Afgan yasalarının temelinin Kur’an olacağını belirtti.

Aynı yaptırımların yeniden gündeme getirileceğini ve caydırıcı bir etkisi olduğunu belirterek, "ellerin kesilmesinin güvenlik için kesinlikle gerekli olduğunu" vurguladı.

Bakan, infazların halka açık mı yoksa gizli mi uygulanacağının bakanlar kurulunda tartışılmaya devam ettiğini söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

https://turkish.aawsat.com/home/article/3208611

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU