Drone saldırılarına karşı kamikaze güvercin

ABD'li bir şirketin drone saldırılarına karşı güvercinleri eğitmeye yönelik bir araştırma yürüttüğü iddia edildi

Fotoğraf: AA

ABD savunma ve silah sektörü tarafından, hızla büyüyen drone ya da İHA (insansız hava araçları) teknolojisine karşı sıra dışı bir araştırma yürütüldüğü iddia edildi. 

Araştırmanın amacı drone ile gerçekleştirilecek olası bir terör saldırısında 'kamikaze güvercinlerin' kullanılması.  

Araştrmayı bir ABD şirketi yürütüyor

Gazete Duvar'ın iweekend'ten aktardığı haberine göre, havadan gelecek bir drone saldırısı durumunda 'kamikaze güvercin birliklerinin' hedefe doğru hareket ederek kendilerini imha etmesi araştırılıyor. Bir endüstri uzmanına göre söz konusu araştırma ismi açıklanmayan bir ABD şirketi tarafından yürütülüyor. Araştırma, kuşların doğasında var olan sürü içgüdüleri ve keskin görüşlerinden yola çıkarak güvercinlerin belirlenen hedefe doğru hareket etmesini sağlamaya dayanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak drone'lara karşı kullanılması planlanan güvercinler üzerinde yürütülen araştırma deneysel olmasına karşın yeni bir fikir değil. Öyle ki İkinci Dünya Savaşı'nda ABD'li bilim insanları güvercinleri hedefleri tarayarak bir nevi güdümlü bombaların pilotu olma yönünde eğitmişti.

Kalaşnikof ile kıyaslanıyor

Uzmanların endişesi ise drone sanayisinin önü alınamaz bir şekilde gelişmesi. Temel kaygı İHA teknolojisinin farklı ellere geçmesi. Kaliforniya Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörü Stuart Russell, gelişen drone teknolojisini Kalaşnikof  (AK-47) silahları ile karşılaştırıyor. Devletlerin haricinde Kalaşnikofa sahip milyonlarca elin olduğunu söyleyen Russell artan üretimle birlikte silahın fiyatının düştüğünü kaydediyor. Aynı durumun drone'lar için yaşandığına değinen Profesör, 'milyonlarca Kalaşnikof için milyonlarca el gerektiğini ancak milyonlarca drone için sadece tek elin yeterli olduğunu' ifade ediyor. 

 

 

Gazete Duvar, iweekend

DAHA FAZLA HABER OKU