Binlerce Haitili göçmen, Teksas'taki bir köprünün altında berbat koşullarda yaşıyor

Yetkililer binlerce kişinin yolda olduğunu ve 8 bin 300 kişinin işlemlerinin tamamlanmasını beklediğini söyledi

(ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Tony Gonzales/Border Report)

Epey yoğun haldeki ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza (Customs and Border Protection -CBP) binlerce sığınma talebini işleme koymakta zorlanırken, Teksas eyaletinin Del Rio bölgesinde bulunan ve Teksas'la Meksika'yı ayıran bir köprünün altında yaklaşık 10 bin göçmen kamp kurdu.

Çoğunluğu Haiti'den gelen göçmenler, yerel basında çıkan birçok habere göre berbat koşullarda yaşıyor. Sayılarıysa perşembe günü bir gecede en az 8 bin 300'e çıktı. Gelecek günlerde binlercesinin daha gelmesi bekleniyor.

Haiti bu yıl Devlet Başkanı'nın şok edici bir suikasta kurban gitmesinin ardından halen siyasi kargaşa içinde. Ağustosta adanın birkaç gün içinde hem deprem hem de tropik fırtınayla kuşatılmasıysa, ev ve iş yerlerinde muazzam bir yıkıma neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büyüyen göçmen kampı Teksas Valisi Greg Abbott'la Biden yönetimi arasında özel bir çekişme konusu haline geldi. Vali, durumla ilgilenmek adına sınır giriş noktalarını kapatmak için federal yönetimle birlikte çalışmaya söz vermişken, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza böyle bir planları olmadığını söyledi.

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza geçen ayın sonlarında kamp ilk oluşmaya başladığında durumla ilgili bir açıklama yapmış, kampın dış mekanda kurulmasının hem göçmenleri hem de Gümrük ve Sınır Muhafaza personelini Kovid-19'dan koruma çabasının bir parçası olduğunu belirtmişti.
 


CBP, yerel haber kanalı KENS5'a yaptığı açıklamada, "(Kamp), çalışanların ve göçmenlerin Kovid-19'a maruz kalmasını mümkün mertebe en aza indirirken, CBP'nin belirli göçmen nüfusları almasını, kontrolden geçirmesini ve bu kişilerin işlemlerini yapmasını sağlayan kısa vadeli bir açık hava giriş ve işlem gerçekleştirme alanı olarak hizmet veriyor. (Geçici Dış Mekan İşlem Gerçekleştirme Sahası) şu anda RGV Sektörü'nde (CBP'nin Teksas'taki Rio Grande Vadisi'nde bulunan görev bölgesi -ed.n.) aile olarak tutulanların işlemlerinin hızlı şekilde gerçekleştirilmesine odaklanıyor" ifadelerini kullanmıştı.
 


CBP'den bir sözcü, "TOPS'taki göçmenlere günde üç öğün sıcak yemek dahil yiyecek sağlanıyor" diye ekleyerek, bunların arasında "sınırsız atıştırmalık, su, meyve suyu ve susuzluğu giderecek içecekler" bulunduğunu belirtti.

Göçmenler, sözleşmeli sağlık personeli ve Sınır Devriyesi İlkyardım Teknisyenleri sayesinde tıbbi bakıma alanda erişebiliyor.

Bu hafta The Washington Post'a verilen güncellenmiş bir açıklamada bir CBP sözcüsü, kuruluşun kamptaki artan sayılarla başa çıkmak için "Del Rio Sektörü'ndeki çalışan sayısını artırdığını" söyledi.

The Independent, kuruluşla irtibata geçerek kampın boyutunun ne zaman CBP personelinin güvenli bir şekilde denetleyemeyeceği ölçüde büyüyeceğini ve mevcut sığınma talepleriyle ilgilenebilecek çalışan sayısına sahip olup olmadıklarını sordu.

Abott, perşembe günü yaptığı açıklamada durumun Biden yönetiminin "kargaşa içinde" bulunduğunun kanıtı olduğunu söyledi.

Biden yönetimi tam bir kargaşa içinde ve sınır krizini Afganistan tahliyesi kadar kötü yönetiyor. Teksas Kamu Güvenliği Departmanı'na ve Teksas Ulusal Muhafızları'na geçişleri caydırmak için giriş limanlarında ve çevresinde bulunmaya devam etmeleri talimatını verdim.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU