UNICEF: Sudan’daki şiddetli çatışmalarda çocuklar öldürüldü ve cinsel saldırıya uğradı

Açıklamalar, orduyla muhaliflerin müzakerelere yeniden başlama kararı aldığı bir sırada geldi

Fotoğraf: AFP

Corazon Miller - The Independent

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sudan’ın başkenti Hartum’da bu ay sivil protestoculara yönelik gerçekleşen ve onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarda en az 19 çocuğun yaşamını yitirdiğini bildirdi. Şiddet içeren eylemleri kınayan insan hakları grupları, yaşananları “barbarca” diye nitelendirdi. 

Öte yandan ordu ve muhalif gruplar müzakerelerin yeniden başlatılması kararını alırken, grevler de askıya alındı.     

Ülkenin birçok yerinde telekomünikasyon hatlarında sorun yaşanırken, güvenlik güçlerinin protestoculara aşırı şiddet uyguladığı ve bu eylemlerin arasında çocuklara yönelik gözaltılarla cinsel tacizin de yer aldığına dair haberler geliyor.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, Sudan’da yaşananlara ilişkin yazılı açıklamasında, bu ülkede devam eden şiddetin çocuklar üzerindeki etkisinden “ciddi derecede kaygılı” olduğunu belirtti.

 

 

Fore, Sudan’da 3 Haziran’dan bu yana en az 19 çocuğun öldürüldüğünü, 49 çocuğun da yaralandığı bilgisini paylaştı.

Şiddetli çatışmaların ortasında çok sayıda kişinin hayatının tehlikede olduğuna işaret eden Fore, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Çocukların tutuklandığı, çatışmalara dahil edildiği ve cinsel istismara uğradığına dair bilgiler edindik. Okullar, hastaneler, sağlık merkezleri hedef alınıyor, yağmalanıyor ve yerle bir ediliyor. Sağlık çalışanları sadece işlerini yaptıkları için saldırıya uğruyor.

Ebeveynlerin çocuklarını evden çıkarmaya korktuğunu belirten Fore, su, yiyecek ve tıbbi malzeme yokluğunun çocukların sağlığını ve hayatlarını riske attığını vurguladı.

Ülkedeki karışıklık, başkent Hartum’daki savunma bakanlığı önünde oturma eylemi yapan protestoculara baskın düzenlenmesi sonrası çok sayıda kişinin öldürülmesi ve yüzlercesinin yaralanmasıyla tırmanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görgü tanıkları, Sudan’da hükümete bağlı paramiliter Acil Destek Güçleri’nin (RSF), sivillerin şiddet kullanılarak dağıtılmasına öncülük ettiğini söyledi. 

The Independent’a konuşan muhalif eylemciler, RSF’nin Nil nehrine atılan protestocuların cesetlerini gizlediğini ve “onlarca” kadın doktora tecavüz ettiğini savundu.

Son çatışmalar, uzun yıllar iktidarda bulunan Ömer el-Beşir’in nisan ayının başlarında devrilmesinin ardından demokratik seçimlerle sivil yönetime geçilmesi umudunu sekteye uğrattı. 

UNICEF Genel Direktörü, “Sudan’da zaten onlarca yıldır çatışmaların, kronik hale gelen azgelişmişliğin ve kötü yönetimin en ağır yükünü ülkenin dört bir yanındaki çocuklar çekiyor. Mevcut şiddet de kritik durumu daha da kötüleştiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Muhaliflerle bağlantılı Sudan Doktorları Merkez Komitesi’ne (CCSD) göre, 3 Haziran’dan bu yana en az 188 kişi öldürüldü; bu kişilerin çoğunluğu RSF güçleri tarafından vuruldu veya feci şekilde dövüldü. Sudan hükümetiyse olaylarda 61 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. 

 

 

Bu arada Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo, protestocuların şiddet kullanılarak dağıtıldığı günden bu yana tanık oldukları olayları “dehşet verici ve barbarca” şeklinde nitelendirdi. 

Naidoo, “Protestocuların duyarsızca öldürülmesi derhal durdurulmalı ve komuta kademesinde bulunanlar da dahil, katliamdan sorumlu olanlar korkunç eylemlerinin hesabını vermelidir” diye konuştu.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şiddeti sonlandırmak için siyasi bir anlaşmaya ihtiyaç bulunduğunu kaydeden İngiltere’nin Hartum Büyükelçisi İrfan Sıddık ise şu ifadeleri kullandı:

Sudan’daki şiddete son vermek için elde yeterince güçlü deliller olmasaydı bile son 9 günde 19 çocuğun öldürülmesi, süregelen şiddete karşı sorumlu olan herkesin eylemlerini ölçüp biçmesini sağlamalıdır.

Etiyopya’nın Sudan Özel Temsilcisi Mahmud Dirir, salı günü Sudan ordusu ve muhalif grupların, bir geçiş konseyinin kurulmasına ilişkin müzakerelere yeniden başlama konusunda uzlaştığını açıkladı. Muhalif göstericilerin oluşturduğu ittifak da sivil itaatsizlik ve grevi askıya aldıklarını duyurdu. 

Dirir gazetecilere yaptığı açıklamada ayrıca, Sudan Askeri Geçiş Konseyi’nin (AGK) güven artırıcı önlem olarak siyasi tutukluları serbest bırakacağını bildirdi. 

Askeri Geçiş Konseyi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır tarafından destekleniyor. 

BAE Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş, salı günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Sudan’daki her iki tarafla da temas halinde bulunduğunu ve “pürüzsüz düzenli bir siyasi geçiş” arayışında olduğunu kaydetti.

Müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik adımlar, oturma eylemcilerinin 3 Haziran’da şiddet kullanılarak dağıtılmasının ardından çöken görüşmeler sonrasında tarafların pozisyonlarında yumuşama olduğunu gösteriyor. 

40 milyon nüfusa sahip Sudan’ın istikrarı, Afrika Boynuzu’ndan Mısır ve Libya’ya kadar savaş ve isyanların pençesindeki bölge için hayati öneme sahip bulunuyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU