Milyarderlerin uzay yarışı: "Virgin Galactic kırmızı uyarı ışığını görmezden geldi"

Federal Havacılık İdaresi şu anda 11 Temmuz'daki uçuşun rotadan sapmasını inceliyor

71 yıl yaşındaki iş insanı, uzay yarışında Elon Musk ve Jeff Bezos gibi isimlerin arasında yer alıyor (Retuers)

Virgin Galactic, milyarder Richard Branson'ı uzaya götüren 11 Temmuz'daki uçuşta rotadan saptığı ve iddiaya göre kırmızı uyarı ışığını görmezden geldiği için soruşturma altında.

Federal Havacılık İdaresi (FAA), Unity 22 uçuşu sırasında uzay aracının "Spaceport America'ya dönerken Hava Trafik Kontrol'den aldığı iznin dışına çıktığını" belirtti.

FAA soruşturmasına ilk kez dikkat çeken The New Yorker'daki haberde, uçuş yolunun yüksek irtifada olmaması nedeniyle kırmızı uyarı ışığının yanıp söndüğü de iddia edildi.

Gazeteci ve yazar Nicholas Schmidle, böyle bir uyarı durumundaki güvenlik prosedürlerini detaylandırırken mevcut ve eski birkaç Virgin Galactic çalışanına atıfta bulundu. Kaynaklara göre atılacak en güvenli adım roket motorunu durdurmaktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Schmidle, "Ancak o anda uçuşu iptal etmek, Branson'ın o ay içinde uçması planlanan rakibi Jeff Bezos'u uzaya çıkmada yenme umutlarını yok ederdi" diye yazdı.

Uzay uçuş görevleri, havada ticari uçaklarla çarpışmayı önlemek için önceden belirlenen hava sahası içinde kalmak zorunda. FAA sözcüsü soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

Virgin Galactic'ten yapılan açıklamada, "uçuşun son yörüngesi ilk planlarımızdan saptı ama korunan hava sahasının yan sınırlarının dışına çıkmadı" dendi.

Şirket, "New Yorker makalesindeki yanıltıcı nitelemelere ve sonuçlara" katılmadığını fakat 1 dakika 41 saniye boyunca belirlenen irtifadan sapıldığını kabul ettiğini açıkladı.

Firma, "Unity 22 uçuş prosedürlerimize ve eğitim protokollerimize bağlı kalan güvenli ve başarılı bir test uçuşuydu" diye ekledi.

Ticari hizmete doğru ilerlerken, uzun vadede güvenli ve başarılı bir iş kurup işletmek için doğru güvenlik kültürüne, politikalarına ve süreçlerine sahip olduğumuzdan eminiz.

Branson, Virgin Galactic'teki amacının uzay yolculuğunu "herkes için daha erişilebilir" kılarak demokratikleştirmek olduğunu belirtmişti. Milyarder, ağustosta uzay uçuşu biletlerinin 450 bin dolardan (yaklaşık 3,7 milyon TL) başlayacağını açıkladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU