Hubble, uzayda alevli bir kılıç gibi uzanan oluşumu görüntüledi

Oluşum Orion takımyıldızında, Dünya'dan yaklaşık bin 300 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor

24 Nisan 1990'dan bu yana görevdeki teleskop, uzaydaki sıradışı manzaraları görüntülemeye devam ediyor (ESA)

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) yönettiği Hubble Uzay Teleskobu yeni ve çarpıcı bir görüntü kaydetti. Yayımlanan fotoğrafta alevli bir mavi kılıç, dev bir kozmik cismin içinden geçiyormuş gibi görünüyor.

Kılıç gibi görünen bu şekil, aslında IRAS 05491+0247 adlı yeni doğmuş bir yıldızın zıt kutuplarından uzaya fırlayan aşırı sıcak, iyonize bir gazdan oluşuyor.

Hubble ekip üyelerine göre gaz jetinin içinden geçtiği kozmik cisim ise söz konusu yıldızı çevreleyen artık toz ve gaz bulutundan ibaret.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gaz jeti ve bulut arasındaki bu çarpıcı etkileşim, Herbig-Haro nesnesi diye bilinen alışılmadık bir manzara yaratıyor.

Bilim insanları, Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3’le görüntülediği oluşuma HH111 adını verdi. Oluşum Orion takımyıldızında, Dünya'dan yaklaşık bin 300 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

ESA yetkilileri, görüntüyü açıklamak için yayımladıkları basın bildirisinde şu ifadelere yer verdi:

Herbig-Haro nesneleri aslında optik dalga boylarında çok fazla ışık yayar ama onları çevreleyen toz ve gaz görünür ışığın çoğunu emdiği için gözlemlenmesi zordur.

Geniş Alan Kamerası 3, ışığın hem optik hem de kızılötesi dalga boylarında gözlemlenmesini sağlıyor. ESA yetkilileri bunu şöyle açıklıyor:

Geniş Alan Kamerası 3’ün, kızılötesi dalga boylarında gaz ve tozdan etkilenmeyecek şekilde gözlem yapma yeteneği, Herbig-Haro nesnelerini başarıyla gözlemlemek için çok önemlidir.

Hubble Uzay Teleskobu, 24 Nisan 1990'dan bu yana görevde. Yaklaşık 48 bin gök cismi üzerinde 1,5 milyondan fazla gözlem yapan ünlü teleskop, yakında yerini çok daha gelişkin, yeni bir teleskoba bırakacak.

NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın ortaklığıyla  geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu isimli cihaz, Kasım 2021’de fırlatılacak.

 

Independent Türkçe, Space, ESA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU